В Испания днес отбелязаха втората годишнина от атентата в Барселона,

...
В Испания днес отбелязаха втората годишнина от атентата в Барселона,
Коментари Харесай

2 години от атентата в Барселона

В Испания през днешния ден означиха втората годишнина от атентата в Барселона, при който починаха 16 души, а над 130 бяха ранени. Как нападението промени каталунската столица и какви ограничения вкараха управляващите, с цел да не се повторят събитията?

На 17 август 2017 година времето в Барселона стопира. Малко преди 5 следобяд бял микробус нахлува с висока скорост на известната улица " Ла Рамбла ". За 45 секунди ранява над 100 души, на място умират 14. Зад кормилото е 22-годишният Юнес Абуякуб - роден в Мароко, само че прекарал целия си живот в Испания.

Часове по-късно в град Камбрилс, покрай Барселона, същият терорист и неговите съучастници правят още едно нахлуване. Разследването сподели, че с години в страната се е формирала клетка на джихадистката формация " Ислямска страна ".

2 години по-късно околните на починалите уважиха паметта им с минута безмълвие. Изрично беше посочено на възпоменателната гала да не участват политически фигури.

Очакваният отлив на туристи от Барселона не се случи, само че градът вечно се промени след нападението.
Игнасио Вергара, екскурзовод: Атентатът към този момент е част от историята ни. Не можем да се вършим, че не се е случил и да не приказваме за него, изключително когато сме в тази част на Барселона.
Днес на " Ла Рамбла " са конфигурирани железни колчета, които да не разрешат прекосяването на коли. Засилено е и полицейското наличие - с патрули по улицата и надзор от с хеликоптери от въздуха.

Трима от членовете на испанската клетка на " Ислямска страна " са в пандиза, двама починаха до момента в който вършат самоделна бомба, а останалите 7 бяха премахнати от полицията по време на акцията за залавянето им.
 © БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР