В ирландския град Колуни наскоро силна буря изкоренила 200-годишно дърво,

...
В ирландския град Колуни наскоро силна буря изкоренила 200-годишно дърво,
Коментари Харесай

Скелет в корените на дърво

В ирландския град Колуни неотдавна мощна стихия изкоренила 200-годишно дърво, а в корените му било вплетено не какво да е, а 1 000-годишен скелет на човек. Останките принадлежали на млад мъж, а белези от острие по костите демонстрират, че той е починал от насилствена гибел.

Видът, в който е открит скелета бил, меко казано, противен – горната част на скелата била вплетена в отскубнатите корени, а долната била към момента подземен.

© Thorsten Kahlert via Irish Archaeology

Първоначален разбор на останките демонстрира, че мъжът е бил на възраст сред 17 и 25 години, когато е починал. Смъртта сигурно не е била естествена, както се вижда от белезите по костите.

„ След убийството тялото е заровено в плитък гроб с ориентировка изток-запад. Радиовъглеродният разбор демонстрира, че това се е случило някъде сред 1030 и 1200 година “, написа Irish Archaelogy.

Изследователите не престават да учат мястото и скелета, тъй като е допустимо това да не е индивидуален случай, а регионът да е бил употребен за гробище.

„ Засега няма други известни такива случаи в региона, само че историческите извори сочат, че наоколо е допустимо да е имало черква или гробище “, споделя археоложката Марион Дауд (Marion Dowd) от Технологичния институт Слиго в Ирландия.

Science Alert

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР