В Иран се проведоха най-масовите антиправителствени протести от седмици насам,

...
В Иран се проведоха най-масовите антиправителствени протести от седмици насам,
Коментари Харесай

Среднощни протести в Иран отбелязаха 40 дни от екзакуцията на двама демонстранти

В Иран се организираха най-масовите антиправителствени митинги от седмици насам, оповестява " Ройтерс ".

Шествията в редица градове, в това число в столицата Техеран, започнаха в четвъртък вечерта и продължиха през нощта в петък. Видеоклипове демонстрират по какъв начин стачкуващите в шествията скандират " Жена, живот, независимост " и " Смърт на Хаменей " - отпратка към иранския свещеник и сегашен висш лидер на страната.

Протестите означиха 40-ия ден на печал за двама мъже, които бяха екзекутирани поради присъединяване им в предходни митинги. Мохамед Мехди Карами и Мохамед Хосейни бяха обесени на 8 януари. Други двама протестиращи бяха екзекутирани през декември. Организация на обединените нации съобщи, че те са били подложени на несправедливи правосъдни процеси.

Протестите, които не стопират в цялостен Иран, започнаха през септември предходната година след гибелта на 22-годишната Махса Амини, която е била арестувана от моралната полиция за това, че сякаш не е носела вярно хиджаба си.

Властите ги дефинираха като " протести " и реагираха със мощ и всеобщи репресии. По данни на Информационната организация на правозащитниците (HRANA) до момента са убити минимум 529 протестиращи и са арестувани съвсем 20 хиляди души.

Видекадри от петък демонстрират демонстрации в разнообразни градове из страната. В един, за който се твърди, че е от свещения шиитски град Машхад в североизточната част на страната, демонстрира протестиращи, които скандират: " Моят брат страдалец, ние ще отмъстим за твоята кръв ".

Feb 16, 2023. Mashhad, Khorasan.
40th day since the Islamic Republic executed Mohammad Mehdi Karami and Mohammad Hosseini.
“My fallen brother!
I will avenge your blood ”
— 1500tasvir_en (@1500tasvir_en)
Кюрдската група за отбрана на правата на индивида Hengaw разгласява фрагменти, на които се вижда по какъв начин протестиращите палят гуми, с цел да блокират основен път в Санандадж, който е един от епицентровете на размириците.

Въпреки че в последно време уличните митинги затихнаха, деятелите постоянно споделят видеоклипове, в които се чува по какъв начин хората скандират антиправителствени лозунги през нощта или се вижда по какъв начин рисуват графити със спрей. Продължават да се появяват и фотоси на дами, които отхвърлят да съблюдават строгите закони за хиджаб на публични места.

Властите обаче не са отстъпили от политиката си на наложително носене на хиджаб, която е дирек на Ислямската република. През последните седмици иранските медии оповестиха за затварянето на няколко предприятия, заведения за хранене и кафенета поради неспазване на разпоредбите за хиджаб.

А ирански публични лица приканиха синдикатите за по-строго използване на политиката за хиджаба в магазините и предприятията в Техеран.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР