В интервю за „Юроактив“ еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан призова

...
В интервю за „Юроактив“ еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан призова
Коментари Харесай

Хан призова опозицията в Скопие да подкрепи Договора от Преспа

В изявление за „ Юроактив “ еврокомисарят по разширението Йоханес Хан прикани за отговорност македонската съпротива и изрази подозрение, че предварителни избори биха донесли болшинство от две трети.
„ Последиците от протеста на опозицията може да доведат до изоставането на страната в процесите на развиване “, сподели Хан.
Той съобщи, че нови избори могат да доведат до рискови забавяния на процеса. Това не би послужило на никого, тъй като не е ясно дали нови избори биха донесли квалифицирано болшинство, належащо с цел да се одобри съглашението за името.
„ Освен това търпението на Гърция има своите граници. Атина до момента се отнасяше градивно, само че и тя има собствен политически календар “, споделя Хан.
Поради тези аргументи еврокомисарят желае договорът за име да бъде признат без отсрочване.
В коментар в обществената мрежа Twitter Хан прикани опозицията да работи уверено и да поддържа договорката с Преспа.
" Ако не успее, ще би трябвало да отговоря за тежките последствия за жителите на Македония ", сподели Хан.
Явно позицията на Хан не е впечатлила шефовете на опозицията в македонския парламент. Депутатите от ВМРО-ДПМНЕ и обединението " За по-добра Македония " през днешния ден взеха решение да се откажат от безплодния съгласно тях спор, който се води в Народното събрание, оповестиха от партията.
„ Депутатката група заключи, че всичко е казано и че няма потребност от по-нататъшна спор във връзка с препоръчаните конституционни промени и Договора от Преспа, който беше отритнат от народа на референдума.
Същевременно депутатите от ВМРО-ДПМНЕ и обединението " За по-добра Македония " молят и към депутатите от ръководещото болшинство да се откажат от изявите и да се пристъпи към гласоподаване по предлагането на държавното управление на Република Македония за конституционни промени “, се споделя в изказването.
В същото време се показва, че те няма да гласоподават за присъединение към промени в конституцията.
„ Депутатите от ВМРО-ДПМНЕ и обединението показаха убеденост, че препоръчаните промени и промени на конституцията няма да минат в Народното събрание на Република Македония и с тази своя позиция срещнаха
управлението на ВМРО-ДПМНЕ, като единомислещо потвърдиха позицията си, че ще гласоподават против конституционните промени “, се споделя в изказването.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР