„В интервю за телевизия CNN-Turk, турският президент Реджеп Ердоган обяви

...
„В интервю за телевизия CNN-Turk, турският президент Реджеп Ердоган обяви
Коментари Харесай

Анкара гласи промени за статуквото в Босфора

„ В изявление за телевизия CNN-Turk, турският президент Реджеп Ердоган разгласи желанието си да постави завършек на безплатното прекосяване на кораби през Босфора, както е открито в Конвенцията от Монтрьо 1936 година

Това ще стане посредством прокопаване на нов канал, който ще свърже Черно и Мраморно море, и ще заобиколи Босфора “, написа гръцкият вестник Катимерини. Ако Конвенцията от Монтрьо престане да бъде в действие, Съединени американски щати ще получат независимост в Черно море.

Както Ердоган разгласи, плануваният 43-километров Истанбулски канал на стойност $10 милиарда ще бъде подготвен до 2025 година. След това протокът на Босфора ще се употребява единствено от кораби за сухи товари. Другите кораби, в това число танкери и военни кораби, ще употребяват новия Истанбулски канал, който не е привързан с изискванията на Конвенцията от Монтрьо.

„ Това … ще промени пейзажа на товарния трафик и ще повлияе на салдото на военноморските сили в Средиземно море. Турция ще може да управлява придвижването сред Дарданелите и Черно море, както и да управлява придвижването на западните и съветските кораби в региона. Ердоган желае да се възползва от навигацията по Босфора и ще увеличи ролята на Турция на геополитическата шахматна дъска “, написа „ Катимерини “.

Турският президент към този момент разгласи желанието си да организира търг за построяването на новия канал. Датата на търга ще бъде избрана на 26 февруари – рождения ден на Ердоган. „ Ние виждаме Истанбулския канал като опция на Босфора. Той няма връзка с Монтрьо и ще работи като воден път в Турция “, акцентира Ердоган.

Конвенцията от Монтрьо резервира свободата на прекосяване през протоците за комерсиалните кораби от всички страни, както в спокойно, по този начин и във военно време. Режимът на прекосяване на военни кораби обаче е друг за черноморските и нечерноморските страни. За военните кораби на последните са въведени обилни ограничавания по клас и продължителността на престоя в протоците.

За първи път концепцията за основаване на втори Босфор се появява още при султан Сюлейман Великолепни в средата на XVI век, само че планът се отсрочва по незнайни аргументи.

Османските султани се връщат на тази концепция няколко пъти, само че по този начин и не осъществят плана. Едва през 1994-а водачът на лявата демократична партия Бюлент Еджевит, който бе министър председател на Турция повече от един път, още веднъж си спомни за смелата концепция и тя стана един от турските мегапроекти.

Строителството на новия воден път, заобикалящ Босфора, може да бъде най-голямата инфраструктурна самодейност в турската история. Според плана новият канал би трябвало да освободи протока Босфор, през който всяка година минават над 50 000 кораба, в това число петролни танкери.

Предполага се, че каналът ще е ситуиран паралелно на Босфора, западно от град Силиври. Строителството би трябвало да завърши към 100-годишния празник от основаването на Република Турция през 2025 година.

На 15 януари 2018 година турските управляващи утвърдиха трасето за канала. Турското министерство на превоза разгласи, че ще премине през язовир Сазлидере, езерата Кючюк-Чекмедже, Сазлису и Дурусу и ще влезе в Черно море източно от язовир Теркос.

Проектът има и съперници. Според някогашния министър на културата и туризма на Турция Ертугрул Гюнай водата в Черно море е по-малко солена, в сравнение с тази в Мраморно море. И в случай че в Босфора съществуват две течения (горното отива към Мраморно море, долното, по-соленото към Черно), тогава е малко евентуално да се сътвори подобен механизъм в новия канал.

Новият канал ще усили оттока от Черно море, а нечистите води от Дунава ще се устремят в канала. А потокът в посока на Черно море в Босфора може да стане по-слаб. Всичко това, акцентира Гюнай, ще се отрази неподходящо на морската фауна в Черно, Мраморно и Средиземно море.

Освен това Истанбулският канал ще премине през сладководните водохранилища в покрайнините на метрополията, които ще се засолят, а градът ще има проблеми с достъпа до питейна вода.

В Турция се чуват и гласове, които предизвестяват, че Съединени американски щати ще се възползват най-вече от появяването на новия канал, който няма да бъде контролиран от Конвенцията от Монтрьо. „ Една от най-важните цели на Съединени американски щати е да се открият в Черно море. А Конвенцията от Монтрьо от 1936 година предотвратява това.

Този документ лимитира наличието в Черно море на военни кораби на нерегионалните страни по тонаж (до 45 хиляди тона) и по дълготрайност на престоя (не повече от 21 дни).

С една дума Конвенцията от Монтрьо е гаранция за сигурността на Черно море и с това съглашение Турция и Съветският съюз в действителност затвориха Черно море за западните империалистически страни. Да, те го затвориха, тъй че даже по време на Студената война Съединени американски щати не можеха да убедят Турция да заобиколи конвенцията! “ написа турският вестник „ Хюриет “.

Съединени американски щати, които след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики одобряваха отцепващите се от него страни в западния лагер, и продължаваха да обкръжават Русия, и продължиха да реализират своя проект за нахлуване в Черно море, отбелязва турският вестник. Първият ход на американците беше приемането в НАТО на страните от западната част на Черно море и през 2004-а България и Румъния станаха негови членове.

„ С втория си ход Съединени американски щати се пробваха да създадат пробив в Кавказ и да влязат в Черно море от изток. В резултат на „ оранжевия “ прелом в Грузия през 2004 година, прозападният политик Саакашвили пристигна на власт в тази страна и стартира процеса на приемане на Грузия в НАТО … Съединени американски щати направиха третия си ход в Черно море от север, през Украйна.

Путин направи срещуположен ход, отделяйки Крим от Украйна и попречи на Съединени американски щати да приключи започнатото. Членството на Украйна в НАТО също се отсрочва за неопределен срок.

И в този момент „ Истанбулският канал “ де факто ще стане четвъртият ход на Съединени американски щати с опит да се засели в Черно море! Каналът ще разреши да се заобиколи Конвенцията от Монтрьо, която лимитира прекосяването на американски кораби през Дарданелите и Босфора и не разрешава те да бъдат в Черно море повече от 21 дни “, написа „ Хюриет “.

Съединени американски щати се пробваха да се открият в Черно море, потвърждавайки, че това са „ интернационалните води “. Турция постоянно е била срещу това и някогашният шеф на турския общоприет щаб, армейския военачалник Илкер Башбуг сподели следното: „ Черно море е въпрос на черноморските страни “.

И какво в този момент? Ще се промени ли нещо в мисленето на турското военно-политическо управление?

Източник: "Труд "
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР