В интервю за телевизионния канал TRT World турският президент Реджеп

...
В интервю за телевизионния канал TRT World турският президент Реджеп
Коментари Харесай

Ердоган прогнозира: Наближава краят на ЕС

В изявление за телевизионния канал TRT World турският президент Реджеп Ердоган съобщи, че вижда доста знаци за близкия завършек на Европейския съюз. Той даже пожела този край да се случи допустимо най-скоро, с цел да може Турция да начертае личната си посока.
"Годината е 1963, след това 2018 – към момента ни бавят. Няма такава свирепост. Страни, които в нито една област не могат да бъдат сравнявани с нас, са членове на Европейски Съюз. Изтъкват ни критериите от Копенхаген, ние сме ги изпълнили, само че други, които въобще не са се доближили до тях, в този момент са членове на Европейски Съюз.
В нашия развой множеството от страните не бяха членки, а аз присъствах на срещите на върха, приказвал съм с френския президент Ширак, с немския канцлер Шрьодер. А когато на власт пристигнаха Саркози и Меркел, лидерските срещи бяха отстранени. Отворихме и затворихме доста глави, само че не ни дадоха късмет да продължим и процесът спря. Тогава защо приказваме, какви договаряния, кой да договаря? “, сподели Ердоган в ефир.
Според него във връзка с Турция няма никакви индикации, че вратата на Европейски Съюз е отворена, а се оферират някакви по-специални условия. По време на последната сесия на Организация на обединените нации в Ню Йорк той е разговарял с редица европейски водачи и настоял да спрат взаимно да се уморяват.
"Ако ще ни приемате, приемете ни, в случай че не, кажете ни да вървим по пътя си и вие продължавайте по своя. Но те нямат отмалялост. И на Меркел споделих същото. Но те не смеят да кажат в прав текст, че не ни желаят. А ние можем да предложим на Европейски Съюз доста потребни неща “, уточни турският водач.
Запитан може ли Турция да отбрани цялостта на Европейски Съюз, той съобщи, че в никакъв случай Анкара не си е поставяла за цел разкъсването на съюза. "Колкото е по-силен Европейски Съюз, толкоз и ние бихме били по-силни. Ние можем да допринесем прекалено много, Европейски Съюз също може за страната ни. Ако се употребява тази логичност, медиите ще разгласяват чудесни заглавия. Ние обаче сме длъжни да приемем решението на нашите 81 милиона поданици “, загатна президентът за вероятен референдум по въпроса за участието в Европейски Съюз.
Според него народът му би трябвало да привиква с референдумите, защото има европейски страни, в които допитвания се организират по 2-3 пъти годишно, а новата система на ръководството му предвиждала и това.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР