В интервю за Стандарт социологът Андрей Райчев отговаря на въпроса

...
В интервю за Стандарт социологът Андрей Райчев отговаря на въпроса
Коментари Харесай

Андрей Райчев: Истинският военен удар по Украйна би бил чудовищен

В изявление за Стандарт социологът Андрей Райчев дава отговор на въпроса - какво ще се случи откакто Путин разгласи резултатите от референдумите?

 

- Има дълга процедура, тъй като съветската Конституция изисква смяна. Трябва да бъде гласувано влизането на новите територии във федерацията. Този развой ще отнеме половин-един месец. Когато това стане, територии, които Украйна афишира за свои, ще бъдат оповестени за съветски.

 

В Херсон е цялостен с съветски войски, земята е " освободена " - както споделят руснаците или " окупирана " - както споделят украинците. Но в Запорожието не е по този начин. Столицата на Запорожието е под укарински надзор. Тази област е доста значима, тъй като съединява Крим с Донецк. Руснаците няма да се откажат от нея.

 

Ще стане следното: руснаците ще разгласят, че това са техни територии и Украйна ги е окупирала. Ще им кажат да се изтеглят, те няма да го създадат. Тогава ще възникне опция Русия да разгласи война на Украйна.

 

" Специалната интервенция " не е война. Русия, притисната от новия пакет наказания на Запада, плюс гърмежа на газопроводите, може да реши да употребява мощ. Дори да използва страшните ракети. Това - да не дава Господ, единствено споделям какво може да стане - ще докара до разрушение на украинската инфраструктура - няма да има ток, вода и така нататък

 

Сега не е бомбардирана нито една жп гара, не е съборен един мост. Истинският боен удар по Украйна би бил колосален, ще загинат ужасно доста хора, ще се унищожи цялата страна. Дано не дава Господ да се случи.

 

Но за какво го споделям - тъй като Западът продължава да стои на концепцията, че Украйна може да победи. Тази концепция ми се вижда неправилна. Но Западът я изповядва и затова не си показва, че би трябвало да се седне на договаряния с Русия. А това би трябвало да стане, тъй като Русия има нуклеарни бомби.

 

Да се договаря значи да се отстъпи. А Западът не ще. Но западните водачи, които би трябвало да го свършат, не би трябвало да го създадат, тъй като руснаците са положителни, а тъй като животът на всички хора в света е заплашен.

 

Може да ни харесва или не, само че е действителност, че може да бъде погубен целият свят. Руснаците са толкоз афектирани, толкоз обезверени и толкоз ядосани, че ще вземат да го създадат. Затова би трябвало да се приказва с тях. Договорът не е прелестен - това е подчинение на територии и така нататък

 

Но Западът е друг в държанието си. Съединени американски щати повече внимават, Южна Европа - също. Англия е полудяла от експанзия, а Полша и Балтийските страни са в нервност, те желаят надали не да атакуват.

 

Защо да нападаш страна с 6000 атомни заряда? Те са задоволителни няколко пъти да изчезне земята. Трябва да се вникне и в съветската позиция. Тя е ясна и през цялото време я повтарят - в тези територии живеят руснаци, ние не желаеме те да бъдат третирани като второ качество жители. И към този момент споделят - желаеме да са част от РФ.

 

Все по-лошо ще става. За Съединени американски щати това наподобява задоволително - Русия се унищожава, даже да победи в тази война, години ще се възвръща от нея. На Съединени американски щати нищо не им коства, дават си старите оръжия. И бъркат.

 

Наистина, Русия е изтощена и изолирана. Но те я дават на Китай, който в действителност е огромният съперник на Запада, а не Русия - тя е полузападна, полуизточна страна - Евразия. А Китай е голяма, 5000-годишна цивилизация, която ще заеме своето място в света като ужасно и велико нещо.

Стратегическият интерес на Запада изисква договаряне, а не опълчване с руснаците.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР