В интервю за Лице в лице председателят на Надзорния съвет

...
В интервю за Лице в лице председателят на Надзорния съвет
Коментари Харесай

Шефът на ББР с обвинения към Кирил Петков


В изявление за " Лице в лице " ръководителят на Надзорния съвет на Българската банка за развиване (ББР) Росен Карадимов съобщи, че по времето на Кирил Петков и назначеното от него управление на Банката не са били осъществени дейности по инспекция за събиране на вземанията по един от най-големите отпуснати заеми в размер на над 150 милиона лв.. 

Според Надзорния съвет на Българската банка за развиване (ББР), подхванатите дейности поради просрочването на най-големия неточен заем, провиснал от банката - от над 150 млн. лева, който провокира и максимален публичен интерес, са непоследователни и безпричинно забавени. Официално не е ясно кой е взел въпросният заем. Според BIRD, обаче, това е компания на Румен Гайтански, прочут и като Вълка от Уолстрийт. 

Карадимов акцентира, че алтернативата е следната: думи против обстоятелства. " На 1-ви, 2-ри и 7-ми декември Петков направи изказване, че промяната в ръководството е подбудено от обстоятелството, че назначеното от него управление е подгонило компаниите на Вълка. На 2-ри декември поръчахме инспекция за събиране на вземанията по огромните заеми. Новото управление на банката, назначено от Петков, стъпва в служба юни 2021 година На 13 декември е определено постоянното държавно управление на Кирил Петков. От юни 2021 година до 18-ти май 2022 година по тази най-голяма кредитна експозиция за над 150 милиона лв. на Вълка няма подхванато нито едно деяние. Нещо повече - същия май 2022 година са изписани и изведени задбалансово 52 милиона от тази кредитна експозиция. Ако това е форма на подгонване на кредитополучател, всеки неточен кредитополучател би желал да бъде квалифициран по този метод ", иронизира шефът на Българската банка за развиване. 

Той означи, че дейна работа по тази кредитна експозиция стартира в края на юни тази година. Кредитната експозиция е оптималната сума пари, която ще бъде изгубена, в случай че контрагентът по контракт не извърши отговорностите си по заем, в тази ситуация - Вълка. Банките нормално се стремят да усилят оптимално своите кредитни експозиции към клиенти с високи кредитни рейтинги, като в това време свеждат до най-малко експозицията си към клиенти с по-ниски кредитни рейтинги. Ако клиент срещне непредвидени финансови проблеми, банката може да се стреми да понижи кредитната си експозиция в опит да смекчи риска от загуба, която може да възникне от евентуално несъблюдение.

Карадимов означи, че ББР има общо 8 кредитни експозиции, като единствено две от тях са проблематични, една от които гореспоменатата.  " Банката няма да бъде повече заложна къща, нито касичка на властта ", акцентира шефът на ББР и изрази съмнение, че властта не е била задоволително дейна, макар направените обществено поръчки и не е подгонила избрани кредитополуатели.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР