В интервю за италианския в. “Република, папа Франциск заяви, че

...
В интервю за италианския в. “Република, папа Франциск заяви, че
Коментари Харесай

Вие ли сте идеалният кандидат за ада

В изявление за италианския в. “Република ”, папа Франциск съобщи, че “адът не съществува, а съществува единствено изгубването на неверните души ”.

Тези думи провокираха неспокойствие и Ватиканът се разграничи от тях, определяйки изявлението като възстановка по памет. Френският мъдрец Реми Браг, който издаде книгата “За религията. Да сложим завършек на предразсъдъците и объркването ”, подема този спор.

Не знам какво е споделил папата в действителност, написа той. Но е забавно е да се запитаме дали това, което Църквата твърди от епохи със своя престиж, както и нейните светци, би трябвало да отиде в кофата за отпадък на мисълта. Това, което заслужава да отиде в кофата, са наивните облици: рогати дяволи с вили, претегляне на душите – концепция, непозната на християнството, пристигнала от античен Египет до нашите катедрали. Тъй както и концепцията за наказване – непропорционално на греховете, даже и на най-тежките.

Бог, е сключил с индивида безвъзвратен завет и в никакъв случай не ни изоставя. Но, бунтуваме се ние, по какъв начин един Бог на любовта би могъл да сътвори безконечен пъкъл? В някои икони огънят на пъкъла се възпламенява от сиянието от популярност, което обкръжава Бог.

Раят е любовта на Бог, изживяна от тези, които Го одобряват безрезервно; пъкълът е любовта на Бог, изживяна от тези, които Го отхвърлят до дъно. Демоните отхвърлят да се разкаят, тъй като знаят, че Бог ще им елементарни.

Дали пъкълът е населяван? Ако е населяван, кой го населява? Ние бихме желали да забележим в него тези, които не харесваме. Мохамед праща там Абу Лахаб и жена му (Коран CXI). Данте – политическите си врагове. Левинас, Хитлер. Християните нямат право обаче, тъй като за всички “зли хора ” могат да се намерят извинения: нещастно детство, лудост, въздействия и така нататък С изключение на един човек, който познаваме от вътрешната страна, а именно… самите ние. Всеки от нас би трябвало да се запита дали не е идеалният претендент за пъкъла.

Никога не съм убивал! Имах ли опция? Никога не съм крал! Имах ли потребност? Никога не съм изневерявал на жена ми! Изпитах ли сластолюбие? В подмяна на това устоях ли на изкушенията, които ме връхлетяха?

* Реми Браг – френски мъдрец

(от „ Гласове “ – със съкращения)
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР