В интервю за гръцкия вестник Катимерини Боб Менендес, председател на

...
В интервю за гръцкия вестник Катимерини Боб Менендес, председател на
Коментари Харесай

US сенатор, атакувал България, се обяви срещу отстъпки за Ердоган

В изявление за гръцкия вестник " Катимерини " Боб Менендес, ръководител на комисията по външни работи на американския Сенат, се афишира против отстъпки от Съединени американски щати към турския президент Реджеп Тайип Ердоган, в случай че той не промени доста позицията си в района, съобщи Българска телеграфна агенция.

През март Менендес и Джим Риш, почитан републиканец в същата комисия, излязоха със взаимно изказване, в което предизвестяват, че “постоянна корупция, крах на медийната независимост, политизиране на правосъдната система и други закани за върховенството на закона основават съществени провокации пред двустранните връзки сред Съединени американски щати и България”.

Менендес отбелязва, че провокациите на Ердоган се отнасят до дестабилизирането на Източното Средиземноморие, тематиката с съветските ракети С-400, поддръжката за властническия режим в Азербайджан, както и антидемократичното отнасяне на турския народ.

Менендес дефинира двустранните връзки сред Съединени американски щати и Гърция като по-здрави от всеки път, а отбранителното съдействие е главен техен дирек. Сенаторът неведнъж е заставал на страната на правата на Гърция в напрежението с Турция. Менендес имаше водеща роля и за признаването на арменския геноцид от американския Сенат.

В изявлението Боб Менендес показва очакване, че президентът Джо Байдън ще остане съдбоносен във връзка с Ердоган. Председателят на сенатската комисия по външни работи съобщи също така, че съдействието във формат 3+1 сред Кипър, Гърция, Израел и Съединени американски щати може да донесе обилни изгоди на района.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР