В интервю за гръцката телевизия Алфа, премиерът на Северна Македония

...
В интервю за гръцката телевизия Алфа, премиерът на Северна Македония
Коментари Харесай

Заев обяви в Гърция, че Македония присвоява история

В изявление за гръцката телевизия " Алфа ", министър председателят на Северна Македония Зоран Заев упреква своя предходник Никола Груевски за " присвояването на международната, балканската и задграничната " история , оповестява северномакедонската медия " Република ".

Заев изяснява на гръцките публицисти, че ще бъде запомнен като индивидът, преименувал личната си страна, и изиска новоназначения гръцки министър председател Кириакос Мицотакис да резервира Преспанското съглашение .
 Мицковски желае предварителни избори в Северна Македония
Мицковски желае предварителни избори в Северна Македония

Остават срещу съглашението от Преспа

" В предишното ние се опитвахме да променим цялата си история , като присвоихме детайли от международната, балканската и задграничната история като наша, без да се замисляме по какъв начин това ще повлияе на нашите съседи и докара до обстановка, в която безусловно се караме с съвсем всички наши съседи и процесът на интеграция в Европейски Съюз и НАТО е затворен ", изяснява Заев.

Той подлага на критика Никола Груевски, който упорства, че Македония е достоверна европейска нация със лична история .

" Заев подписа контракти с Гърция и България , които разрешават на тези две страни да пренапишат македонските исторически книги, поставяйки Македония под непрекъснат напън да се откаже от разнообразни исторически фигури и събития. Според подписаният контракт с Гърция, историята на антична Македония е привнесена от Гърция, македонската нация е оповестена за славянска, а съгласно контракта с България, произходът на обособената македонска нация е в 20-ти век ", написа северномакедонската медия.

В обръщение към Мицотакис, Заев добавя, че ще приложи всичко от Преспанския контракт .

" Аз съм индивидът в Северна Македония, който ще бъде запомнен като оня, под чието управление се промени името на нашата страна. Но както в фамилията, от време на време и в живота би трябвало да извършите някакви стъпки , не толкоз щастливи, само че за положителното на децата , бъдещето на фамилията и на съседите, вие дружно вършиме такива стъпки. Сега имаме нов другар и стратегически сътрудник - Гърция . Дали това е дребна облага, това е нещо огромно за мен ", разяснява Заев пред гръцката телевизия.

Заев приканва Мицотакис да покаже, че е човек, който желае това, което е положително за неговата страна и Балканите , и да не се отхвърля от контракта.
 Заев вижда България като стратегически сътрудник и измежду най-големите другари на Македония
Заев вижда България като стратегически сътрудник и измежду най-големите другари на Македония

" България е наш откровен и огромен другар "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР