В интервю за БНТ заместник-главният прокурор Иван Гешев изказа свои

...
В интервю за БНТ заместник-главният прокурор Иван Гешев изказа свои
Коментари Харесай

Отворено писмо: Вървите по стъпките на Торквемеда, г-н Гешев!

В изявление за Българска национална телевизия заместник-главният прокурор Иван Гешев изрече свои мисли по настоящи събития, свързани с държавното обвиняване. Както и по други тематики, в това число политически. Всички рецензии към него и прокуратурата идвали от медии и публицисти, на които олигарси плащали.
Гешев персонално уточни моето име, като публицист, на който банкера Цветан Василев плащал за „ специфични поръчки “.

В сходен подтекст беше упоменато изданието „ Капитал “ и други сътрудници, на които Гешев спести имената. Не пропусна каквото „ би трябвало “ и за ръководителя на Върховния касационен съд. Лозан Панов трябвало да се опитва като юрист или като член на някоя партия, само че нямал място в магистратурата.

Да съм в сходна компания е чест. Както и знак, че може да ти се случи всичко.

Гешев има проблем с теорията на отражението, тъй като излаганата от него позиция се базира на източника, на който има вяра и е лоялен, а не на действителността, както е редно.

Твърдението на Гешев, че Цветан Василев ми плащал за „ специфични поръчения “ се „ крепи “ на думи на основния очевидец по делото „ КТБ “ Бисер Лазов. Същият Лазов съобщи пред Специализирания съд, че единственият политик, който е ходил при Василев и в банката бил Иван Костов. Делян Пеевски не бил стъпвал там. Това ли е надеждният източник? Кошаревските очевидци май не са излизали от мода...

Елементарна информация демонстрира, че във Фрог нюз няма нито един текст за КТБ и Василев досега на фалирането на баката. Нито един. За разлика от медиите, в които през днешния ден господин Гешев и началникът му са чести посетители.

След като КТБ бе ударена позицията на уеб страницата е била единствено една: да се разкрие истината. Ако се потвърди, че Василев е отговорен – да лежи в пандиза, колкото реши съдът. В момента той е почтен колкото всички останали жители. Но в случай че се окаже, че други стоят зад погрома на четвъртата банка – Гешев да е по този начин непоколебим, подигравателен и застрашителен и към тях. Така е почтено и заслужено. Защото не сме не запомнили, по какъв начин прокуратурата разгласи, че трима души са тръгнали да убиват Пеевски, пратени от Василев, само че съдът ги пусна да си вървят, а Цацаров се извиняваше за гафа.

Ще пазиме и вас, господин Гешев, в случай че един ден ви обвинят незаслужено. Без да ни заплащат олигарси. Освен в случай че обвиняванията не са подкрепени с неопровержими доказателства, нали? Има и подобен вид.

И тъй като приказваме за заплащания, дали е имало такива, когато защитавахме прокуратурата? Например по делото „ Килърите “? Отразявахме до последно тезата на обвиняването по делото „ Октопод “. Но то се срина, когато бе трансферирано в Специализирани съд, където основният обвинен бе оправдан по всички точки. А имаше показания на към 100 очевидци. Къде беше господин Гешев тогава? Не го чух да споделя нещо по въпроса. Бяхме от самото начало и с прокурорите по „ Наглите “, където от 25 задържани бяха наказани единствено четирима, на по-малък период от Иванчева и Петрова… Защитавали сме постоянно и прокурори, и чиновници на Министерство на вътрешните работи, когато са работили в името на закона и публичния интерес. И зам.-главният прокурор Ася Петрова, която Гешев загатва, че е атакувана от наказани по „ Килърите “, сме защитавали, когато той е мълчал. Нещо повече, прокуратурата отхвърли да проверява заканите против нея и против други хора, взели участие в разкриването на групата за поръчкови убийства. Днес обаче е угрижен. Да не би да се е събудила фантазията му да седне в стола на Цацаров и да си прави пиар?

Зам.-главният прокурор Иван Гешев се ожали също, че с изключение на медиите и престъници пречели на прокуратурата да работи доблестно. Последните завеждали каузи против обвиняването. Добре е Гешев да знае, че същите лица завеждат десетки каузи и против медии и публицисти. Дори такива, които признават че са накарани от политици и даже магистрати. И в случай че зад прокуратурата е цялата страна – финансово и посредством структурите си, то ние би трябвало да се оправяме сами.

Каква е изгодата на един публицист или медия да пазят неща, които им подсигуряват единствено проблеми? Какви пари могат да платят за повдигнатите обвинявания, правосъдните процеси, денонощния тормоз, възбраната да напускаш страната, заканите, заливането с мръсотия в „ кафявата медийна кочина “, лишаването от достъп до рекламния пазар, служители на реда да те ревизират в къщи, събиране на сведения от съседи, напън върху близки и сътрудници?

В тази страна, който си разрешава рецензии към прокуратурата е подлаган на репресии и обявяван за „ корумпиран “ от олигарси. Както и за участник в следващия „ пълзащ прелом “.

Но господин Гешев и сходните нему не могат да схванат мотивацията на такива като мен. Изповядваме разнообразни полезности. Не всичко се купува. В неговия/техния свят е по този начин и те считат, че на всички места е същото.

Ако въпреки всичко прокуратурата желае да разкрие по какъв начин става заплащането и потреблението на медии за бухалки, да влезе в медиите, които го хвалят и му дават думата, коогато изиска. Ще излязат впечатляващи неща: флашки, парцели, офшорни сметки, неплатени налози, компромати и прочие

Цветан Василев съобщи преди време, че Пеевски носил по 100 хиляди евро месечно на основния прокурор. Не знам дали е правилно, само че прокуратурата може да ревизира и да се произнесе. Ще го направи ли?

Гешев е уверен, че олигарси дават пари на публицисти и медии, с цел да нападат прокуратурата. Дали не е противоположното? Или магистратите са неподкупни? Прехвърлянето на товара върху непознат тил е прочут способ за „ изпиране “ на съвести. Гешев освен не харесва нещата, които публикуваме, само че е напряко гневен. Иначе нямаше да преследват такива като мен с всички вероятни средства.

Вчера мой другар, прочут правист, съпостави дейностите на Специализираната прокуратура и Специализирания съд с Трибунала на Светото служение на инквизицията, основан от Томас де Торквемеда. Помислих, че е прекомерно, по тази причина се зарових в историята на този застрашителен персонаж, който можел да упрекна в най-страшни грехове и закононарушения даже кърмаче. Хм… Духът май е същият.

И какво да си помисля, господин Гешев, в случай че по-късно писмо, бъда привикан да давам някакви пояснения или да ми повдигнете следващо обвиняване, което продължава към този момент пета година? Ще обясните, че се борите с мафията и корупцията, а аз съм зложелател на народа и рисков за националната сигурност заплатен от олигарси публицист. Мамка им на такива! Както постоянно, ще сте прав. Колко време още?

Огнян Стефанов
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР