В интервю за АФП бившият световен шампион по шахмат, който

...
В интервю за АФП бившият световен шампион по шахмат, който
Коментари Харесай

Гари Каспаров: Всяка слабост, проявена от Запада, е покана за Пут...

В изявление за Агенция Франс Прес някогашният международен първенец по шахмат, който предходната седмица беше включен от Русия в листата на " екстремистите ", настоя западните водачи да запазят потока от помощи за Киев пред лицето на един " терористичен режим, който схваща единствено от мощ ".

 

" Днес Западът отхвърля да каже тези три думи: " Украйна би трябвало да победи ", означи Каспаров.

Критично настроеният към Кремъл шахматист също по този начин хвърли виновността за гибелта в пандиза предишния месец на опозиционния водач Алексей Навални върху Путин, което съгласно него е станало " нов стадий " в репресиите на съветския водач.

 

Роден през 1963 година в Азербайджан - тогава една от 15-те републики, съставляващи Съветския съюз - Гари Каспаров е един от най-великите шахматисти в историята, преди да стане безжалостен съперник на Владимир Путин.

 

През 2013 година, страхувайки се от правосъдно гонене, той напусна Русия и все още живее в Съединени американски щати, откъдето продължава да насочва остри рецензии към съветските управляващи.

 

Каспаров прикани през вчерашния ден западните страни да включат гласовете на съветската съпротива в интернационалната акция против нашествието в Украйна.

 

" За да победим путинизма и всички сили на злото, които той съставлява, се нуждаем от коалиция, която да включва съветски съставен елемент, сходно на Свободна Франция на (Шарл) Де Гол ", уточни той, имайки поради съпротивителното придвижване на френския военачалник в чужбина по време на Втората международна война.

 

Заедно с други дисиденти Гари Каспаров разяснява, че работи върху проект за бъдещето на съветската съпротива.

 

" Днес ние би трябвало да създадем матрицата на свободна Русия, отвън Русия, която назоваваме полу на смешка " виртуален Тайван ", акцентира той.

Гари Каспаров приканва западните страни да одобряват руснаци, които се опълчват на войната, в това число компютърни разработчици и инженери, участващи в производството на безпилотни летателни апарати и други оръжия.

 

" Дайте им късмет да заминат, дайте им късмет да сменят страната си ", твърди опозиционерът, съгласно който това " доста ще подкопае способността на Путин да води война ".

 

Каспаров изрази също възмущението си си от отслабването на западната поддръжка за Украйна. Наскоро навлязла в третата си година на война, страната е изправена пред компликации на фронтовата линия в миг, когато решаваща помощ е блокирана в Конгреса на Съединени американски щати от републиканската съпротива.

 

Според някогашния шахматист западните наказания против Русия са незадоволителни.

Джо Байдън " даде обещание опустошителни последствия " за Русия, само че " къде са тези опустошителни последствия? ", попита реторично Гари Каспаров.

 

" За страдание Западът изостава и всяка уязвимост, проявена от него, е покана за Путин да прояви още по-голяма експанзия ", счита опозиционерът.

 

Той добави: " Войната се трансформира в логаритъм за оцеляване на режима на Путин ".

 

 

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР