В интервю за 24 часа Ципов заяви, че тази седмица

...
В интервю за 24 часа Ципов заяви, че тази седмица
Коментари Харесай

До края на 2019 г. вече ще се издават лични карти с биометрични данни


В изявление за " 24 часа " Ципов съобщи, че тази седмица Министерство на вътрешните работи ще разгласи социална поръчка за създаване на централизирана система за издаване на новите персонални документи с чип. До края на 2019 година пък се чака страната да издава към този момент персонални карти и паспорти с биометрични данни. И след тези промени обаче заявките ще се подават както до момента - в районното ръководство, което е най-близо до искащия нов персонален документ, само че той ще се създава в София и ще се транспортира назад до съответното обитаемо място.

Паспорти с биометрични данни и електронен притежател в тях има още от 2010 година С нови промени се реши това да важи и за персоналните карти, изясни Ципов.

Преди 2 година се започнаха дейности за създаване на централизирана система. В момента тя е децентрализирана - на 30 места в България се създават българските документи за идентичност. Идеята за новата система е за сигурност. Само в някои от страните членки на Европейски Съюз продължава да работи децентрализираната система, добави зам.-министърът. Той бе безапелационен, че на тези места няма по какъв начин да се вършат подправени документи, тъй като там работят чиновници на Министерство на вътрешните работи и се реализира надзор. Очаква се да се създадат две здания - една за административно обслужване и друга за правене на документите.

Запазва се обаче децентрализираното подаване на документи. Отивате там, където има звена за подаване на документи. В заявката се показва от къде ще вземете документите си. Единствената възможна смяна, която може да се чака е експресната услуга да се удължи на 12 до 24 часа, безапелационен бе той.

Предвиждаме три нови мостри на документи. Окончателно образците ще бъдат утвърдени, когато бъде определен реализатор. Запазват се главните типове документи - картови и паспортови. В момента паспорта е с годност 5 година, предвиждаме да издаваме и подобен с 10 година годност. Ще запазим и 5-годишния, тъй като на децата до 18 година им се трансформират по-бързо биометричните данни. Другият тип ще е карта за пребиваващи чиновници на НАТО. И други за хора, които им е неразрешено да напущат страната, а задачата е да се понижи опцията за отклонение от правораздаване, сподели още той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР