В интервю пред колегите от Дневник главният държавен здравен инспектор

...
В интервю пред колегите от Дневник главният държавен здравен инспектор
Коментари Харесай

Ангел Кунчев: Протестите и училищата не са основните разпространители на Covid-19

В изявление пред сътрудниците от " Дневник " основният държавен здравен контрольор и член на Националния действен щаб (НОЩ) против коронавируса – доцент Ангел Кунчев – отговори на най-актуалните въпроси за COVID-19

Най-големите разпространители на Ковид 19 у нас не са нито учебните заведения, нито демонстрациите, а събиранията в стеснен кръг – фамилни срещи, или проведени мотиви, изключително ако там има и консумация на алкохол, при която " падат задръжки " и участниците съкратяват отдалеченост, съобщи по време на изявлението доцент Кунчев и продължи с новината за дълго чаканата промяната на логаритъма за проучвания, за която общопрактикуващите лекари упорстваха и за която ви разказахме.

" Ще разтеглим опцията за проучвания, като дадем опция на общопрактикуващите лекари и избран вид експерти да назначават PCR проби " - даде обещание доц Кунчев. С разширението на проучванията ще се се обезпечи достъп до по-ранна диагностика и по-ефективно лекуване. На въпрос какво се изисква от пациента, Ангел Кунчев разясни, че както и до момента, жителите първо би трябвало да се свържат с персоналните лекари, а в случай че те преценяват, че симптоматиката насочва към ковид, ще имат възможност да насочват към проучване за сметка на страната.

Досега Спешна помощ поемаше пациенти със признаци, с цел да бъдат ориентирани към хоспитализация. Очаква се в границите на един-два дни да бъде написан точният логаритъм от Здравната каса и той ще бъде импортиран като промяна в Рамковия контракт. 

Умората от Covid-19 е голяма и в здравната система, и в обществото, безапелационен е той.  Според основния държавен контрольор, в случай че жителите не съблюдават ограниченията, институциите не могат да ги принудят.

Кунчев призна, че потенциалът на РЗИ-тата е стеснен, само че съгласно него здравната мрежа ще може да се оправи с потенциала, който има. Служителите на РЗИ са стимулирани финансово, а тези на първа линия също са възнаграждавани. Допълнително се наемат доброволци и личен състав на цивилен контракт. 

Изказването на Главния здравен контрольор се случва на фона на новината за 436 инфектирани през последното денонощие, което е и нов връх. Според специалиста покачването е в синхрон с наклонността от последните седмици в Европа, само че това, което е значимо, е да се проследят резултатите на седмична база. Вълната, която подвигна заболеваемостта в Западна Европа, към този момент дава отражение и на Балканите, сподели още доцент Кунчев.  Разликата сред ограниченията в България и в други страни е ограничаването на работното време на нощните заведения. Тези ограничения, въпреки и не изключително ефикасни, въпреки всичко са една крачка към ограничение на заболеваемостта.

Следят се 23 индикатори за заболяемост, само че няма еднопосочен аршин за диагностициране на Covid-19, уточни още той. България е член на Европейски център за надзор на болесттите, който следи какво е развиването на заболяването по страни. В общодостъпната скица в четири цвята България е в оранжев цвят, който е знак за добър надзор. Мерките, които се ползват, обаче зависят от доста неща, а освен от броя на случаите, а точно – дали са разпръснати, дали са в проведени колективи, дали са в София, или в дребни обитаеми места. 

Що се отнася до критерии за ограниченията в учебните заведения, те съществуват и при другите проценти болни се реагира друго. " Паниката е разбираема, само че не оказва помощ ", безапелационен е Кунчев, само че по този начин или другояче не учебните заведения са огнищата, тъй като там заболелите са под 0.5%.
 Общопрактикуващите лекари: " Още няма логаритми за работа в условия на грип и коронавирус "
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР