В интернет сте и да приемем, че искате да прочетете

...
В интернет сте и да приемем, че искате да прочетете
Коментари Харесай

Защо повечето сайтове са “.com” и как благодарение на интернет малка държава влиза в ООН

В интернет сте и да приемем, че желаете да прочетете информативна публикация на дадена тематика. Разбира се, отваряте още един прозорец на браузъра си и въвеждате, google.com или wikipedia.com в лентата за търсене.

Общото сред тези уеб страници с изключение на планините наличие, е, че имат домейн уголемение - точка bg, com и така нататък. Това е, което назоваваме домейн от горно равнище или TLD (Top Level Domain). По създание това е код, който инструктира вашия компютър къде да търси IP (Internet Protocol) адреса на уеб страницата, който се пробвате да намерите в системата за имена на домейни или DNS (Domain Name System). А това пък е огромната папка на всичко, което международната мрежа може да предложи.



Така че, в случай че отивате на mail.google.com, вашият компютър първо ще отиде до домейна от най-високо равнище (.com), по-късно ще потърси домейна вътре в него (google) по-късно поддомейна вътре, в случай че има подобен - в този случай “mail ”.



Първоначалното решение TLD да бъде на последно място е значително случайно по времето, когато се е решавало. Въпреки това, с новите съвременни функционалности за автоматизирано попълване, е комфортно да можете просто да въведете първите две-три букви от домейна или поддомейна, които са доста по-специфични.

Различните домейни имат друго значение и са групирани съгласно предназначението си в 5 обособени категории, някои от които са много забавни. Първата е групата за инфраструктурни TLD. Тази група, такава каквато е, в действителност съдържа единствено един домейн - arpa (Advanced Research Projects Agency - Агенция за напреднали проучвателен проекти). Arpa е първият основан домейн и се употребява за доста съществени процеси, които разрешават на интернет да действа като противоположни DNS търсения. те пък от своя страна разрешават на компютрите да намерят името на домейна, което подхожда на даден IP адрес. Следват общи домейни, които са в допълнение разграничени на две, общи неограничени и общи лимитирани. Разликата е, че всеки може да кандидатства за общ безграничен домейн. Общите лимитирани домейни имат избрани условия за допустимост.

Например, лимитираните домейни включват.pro, който е за упълномощени експерти като счетоводители и юристи. Първоначално единственият безграничен TLD е бил.info, а домейни като.com,.net и.org са били лимитирани надлежно за търговски (com - commercial - комерсиални), юридически лица, мрежи (net - network - мрежа) и организации (.org - organisation - организация). Но разпоредбите за това кой може да записва домейн с тях значително не се ползват и в последна сметка просто изчезват.

Точка com е най-популярният TLD в интернет с 52,8% дял от всички уеб страници. Вторият най-популярен домейн е.org с 4,4%. Ето за какво фирмите, които работят само в интернет, са известни като дот-ком (бел. ред. на англ. “dot ” значи “точка ”). Те даже кръщават цялостен финансов колапс на това.

Тази известност стига до такава степен, че потребителите постоянно неправилно запомнят уеб страници под други домейни като такива с точка com уголемение. Това кара организации като wikipedia.org да записват и wikipedia.com като пренасочване към главния им уебсайт. Други по-неблагоприятни участници като измамници могат да записват сходен домейн, само че под друг домейн от първо равнище, с цел да подмамят непредпазливите консуматори да си помислят, че това е по-надежден уебсайт (например facebook.net вместо facebook.com). Практика, известна като “typosquatting ” (бел. ред. дословен превод - “клякане върху правописна неточност ”). Съвместният темперамент на интернет значи, че доста TLD-та се употребяват за доста разнообразни цели от първичното им предопределение, според от решенията на индивида, претрупан да ги ръководи. Един образец е.tv, домейн, употребен от прочут уеб страница, наименуван twitch.tv. Той не е, както може да се допусна, общ TLD за телевизионни излъчвания и видео стрийминг.

Точка tv в действителност е част от най-голямата група TLD - тази с кодове на страни, която съдържа 308 домейна. Те нормално са лимитирани до жители, поданици и организации с известно наличие в асоциираната страна. Включват.uk за Обединеното кралство,.ru за Русия,.ca за Канада,.us за Съединените щати и други. Точка tv принадлежи към дребната островна страна Тувалу, с население 11 000, главен експорт - риба. В края на деветдесетте годиниправителството на Тувалу лицензира потреблението на своето домейн уголемение за задачите на маркетинг на телевизионни излъчвания и употребява приходите, с цел да заплати влизането си в Организация на обединените нации.


Сателитна фотография на Тувалу.

Има и спонсорирани домейни, които се оферират и ръководят от частни организации. Те включват домейни като.edu,.gov и.mil, които са лимитирани надлежно до просветителни институции (edu - educational - образователно), държавни (gov - government - правителство) и военни (mil - military - военни). Има също.xxx за други уеб страници, с и без Вин Дизел. И най-после - има тестови TLD, които се употребяват за тестване на програмен продукт -.example (пример),.invalid (невалидно),.localhost (локален хост) и.test (тест) - са непокътнати за потребление от IETF (Internet Engineering Task Force - Работна група за интернет инженерство) и даже не са конфигурирани в DNS директорията. Това е по този начин, с цел да може нито едно сегашно или бъдещо име на домейн, записано в системата, да не е в спор с някои от тези домейни за тестване.

Ако ви е забавно какви домейни употребяват другите страни, нашият екип приготви карти, благодарение на Гугъл Charts. Сложете курсора на мишката (или на телефона/таблета докоснете) върху страната, на която желаете да видите разширението и то ще се появи в обяснителен балон.

Следвайте ни във,и
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР