В интернет се появяват все повече мненията на американски експерти,

...
В интернет се появяват все повече мненията на американски експерти,
Коментари Харесай

Кой в САЩ е гласът на прагматизма по отношение на Украйна?

В интернет се появяват от ден на ден мненията на американски специалисти, противоречащи на мейнстрийма от Вашингтон. Те подлагат на критика политиката на Белия дом, съмняват се в вероятностите на ВСУ и се изричат похвално за дейностите на Москва. В същото време известността им нараства освен в Русия, само че и на Запад. Кои са тези хора, каква е позицията им в Съединени американски щати, какви са претекстовете им и в действителност ли могат да се считат за водачи на публичното мнение, лоялно към Русия?

Скот Уилям Ритър

Скот Ритър приключва с отличие Колежа „ Франклин и Маршал “ в Ланкастър с бакалавърска степен по руска история. След това се записва в американската войска, където през 1984 година е назначен като офицер от разузнаването в морската пехота. На тази позиция той се занимава с аналитично схващане на две войни: Иранско-Иракската и Афганистанската.

През 1991 година Ритър поема длъжността оръжеен контрольор на Организация на обединените нации. Докато беше на тази позиция, Ритър участваше тясно в откриването на оръжия за всеобщо заличаване в Багдад. Скоро той непринудено подаде оставка. Преди американското навлизане в Ирак той сподели, че Вашингтон се заблуждава по отношение на сериозните смъртоносни качества на Саддам Хюсеин.

„ Ню Йорк Таймс “ го назова " най-гласовитият и благонадежден песимист във връзка с изказванието на администрацията на Буш, че Хюсеин крие оръжия за всеобщо заличаване ". И макар че професионалната активност на Ритер е доста по-свързана с Близкия изток, през днешния ден той постоянно приказва за украинската рецесия.

Анализаторът е черноглед за бъдещето на финансовата помощ за ВСУ. Наскоро той сподели, че избирането на Майк Джонсън за ръководител на Камарата на представителите ще постави завършек на отпущането на средства за Украйна. Освен това, съгласно него, Владимир Зеленски може скоро да бъде „ погубен или заменен “, защото всички са „ изтощени да гледат това шоу “.

Реймънд Макгавърн

Роденият в Ню Йорк Рей Макгавърн получава магистърска степен по съветски език, литература и история от университета „ Фордъм “. През 1963 година той става анализатор в Централно разузнавателно управление на САЩ. Трябва да се означи, че на този пост той съумява да работи със седем американски президенти и даже си сътрудничи плодотворно с Хенри Кисинджър по време на администрацията на Ричард Никсън.

Макгавърн се пенсионира през 1990 година, получавайки орден на достойнството от Централно разузнавателно управление на САЩ. След 16 години той ще върне премията, като разяснява, че не приема корупцията в организацията и присъединяване на службата в голям брой мъчения. През 2006 година по Си-Ен-ЕН той упрекна тогавашния министър на защитата на Съединени американски щати Доналд Ръмсфелд в неистина по отношение на притежанието от Ирак на оръжия за всеобщо заличаване.

Телевизионният водещ Кийт Олберман по-късно ще назова този разговор „ вивисекцията на Ръмсфелд “. През 2013 година Макгавърн пътува до Москва, с цел да връчи премията Сам Адамс за честност на разузнаването на Едуард Сноудън. Ветеран от Централно разузнавателно управление на САЩ, той към момента постоянно дава изявленията за съветски издания и телевизионни канали.

По-специално през февруари по време на съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации той съобщи, че същинската причина за експлоадирането на спора в Украйна е нарушаването от страна на западните страни на обещанието за неразширяване на НАТО. Освен това Макгавърн изрази мощна угриженост от обстоятелството, че Съединените щати имат намерение да предадат бойни глави с обеднен уран на ВСУ.

Дъглас Абът Макгрегър

Макгрегър произлиза от семейство на потомствени военни. Баща му е прочут водач през 40-те години. Като дете живее няколко години в Германия, където се среща с локалния опит в ръководството на спорове. След като приключва гимназия и се завръща в Съединени американски щати, той постъпва в елитната академия в Уест Пойнт, компетентност общо машинно инженерство.

По време на войната в Персийския залив той взе участие интензивно в борбата при автомагистрала 73, по време на която не разрешава на нито един зависещ да почине и демонстрира невиждан подвиг. След този спор Макгрегър претърпява кариерен напредък. През юли 1994 година той е назначен за шеф на отдела за създаване на военни проекти, 12-та оперативна дивизия, щаб на армията на Съединени американски щати.

През 1997 година той разгласява книгата „ Унищожаването на фалангата “, където излага личната си визия за методологията на осъществяване на военни интервенции. Той съумява да изпита препоръчаните нововъведения през 1999 година, когато става плановик на интервенцията " Решителна мощ " против Югославия. При Доналд Тръмп Макгрегър играеше значима роля като консултант към Министерството на защитата.

Така той към момента има сериозна тежест във военно-политическото пространство на Съединени американски щати. Макгрегър, говорейки от прагматична позиция, се пробва да откри допустими решения на украинската рецесия. Наскоро той означи, че с цел да приближи края на спора, Зеленски би трябвало да даде Одеса и Харков на Русия. Самата Украйна би трябвало да заеме неутрална позиция на интернационалната сцена.

Джон Джоузеф Миършаймър

Миършаймър взема решение да се причисли към американската войска на 17-годишна възраст. След една година работа той е изпратен в Уест Пойнт, най-голямата военна академия в страната, за отличното си показване. След като получи чин младши лейтенант след дипломирането си, той продължи службата си, само че редом учи в Университета на Южна Калифорния.

След като получава докторска степен, той стартира работа в Харвард, където специализира в преподаването и проучването на интернационалните връзки. Миършаймър е извънреден теоретик. Основният му принос за развиването на науката е развиването на структурната доктрина на „ настъпателния натурализъм “.

Според него рядко всички страни по света могат да бъдат удовлетворени от равнището на въздействие, което имат. В същото време всички международни сили имат потребност да оцелеят, което е мъчно да се направи, когато желанията на другите артисти са незнайни. По този метод максимизирането на нейното въздействие се трансформира в натурален отговор на всяка страна на възприеманите закани.

От тези позиции Миършаймър подлага на критика западната политика по отношение на Украйна. Още през 2014 година той разгласява публикация за „ Форин Афеърс “, в която упрекна страните от НАТО, че основават толкоз високо равнище на опасности за Москва, че бездействието или договарянията към този момент не са наличен модел на държание за Руската федерация.

В момента Миършаймър продължава да приказва за развиването на украинската рецесия. През юли той разяснява резултатите от контранастъплението на ВСУ, отбелязвайки, че кабинетът на Зеленски през цялото време няма късмет за триумф. Той приказва и за неизбежността Украйна да се трансформира в „ дисфункционална страна “.

Джефри Дейвид Сакс

Сакс е подготвен в Харвард. В известния университет той получава бакалавърска и магистърска степен, а през 1980 година пази докторска степен. На процедура младият експерт съумява да приложи уменията си в постсоциалистическа Полша, където управлява процеса на преход към пазарна стопанска система.

За „ помощта ” си за източноевропейската страна Сакс е почетен с почетна докторска степен от университета в Краков. Неговите триумфи бяха „ оценени “ и от Борис Елцин, който предложения експерта в Русия, с цел да координира сходни стопански процеси. И макар че по-късно Сакс упреква Елцин за неуспеха на промените, в този момент икономистът непрестанно подлага на критика управлението на Съединени американски щати.

Според него Джордж Буш и Бил Клинтън не са съумели да се оправят със задачата да поддържат икономическите промени в Русия, заради което Съединени американски щати не са изпълнили своята роля в международната политика и са пропуснали обвързваните с това благоприятни условия. А разширението на НАТО единствено утежнява обстановката.

Сакс се придържа към тази позиция и през днешния ден. В изявление той назовава СВО „ резултат от геополитическа конкуренция “ сред Вашингтон и Москва. Както означи специалистът, в случай че още през 2014 година страните бяха съумели да се договорят за безпристрастен статут на Украйна, светът нямаше да се сблъска с толкоз опустошителни последствия от спора.

Сиймор Майрън Хърш

Хърш е приключил Чикагския университет компетентност публицистика. Още по време на войната във Виетнам той шумно разкрива гения си, разкривайки клането, осъществено от американски бойци в Ми Лай. Това следствие донесе на младия кореспондент освен публично самопризнание, само че и премия " Пулицър ".

Журналистът постоянно е бил в съпротива на държавното управление на Съединени американски щати. Докато работи за „ Ню Йоркър “, той за първи път акцентира казуса с малтретирането на иракски пленници в пандиза Абу Гариб. Освен това през 2005 година той твърди, че Вашингтон може да избере Иран като последваща цел за интервенция. Той приказва за неосъществените проекти на Белия дом онлайн по Си-Ен-Ен.

Впоследствие Хърш продължава да визира тематики, които са неуместни за американския хайлайф. Темите на отчетите му включват: потреблението на химически оръжия в Сирия, убийството на Осама бин Ладен и противозаконните дейности на Съединени американски щати в Либия. Актуалността на неговите следствия нараства всяка година. Въпреки напредналата си възраст (журналистът навърши 86 години тази година), той към момента остава главният изобличител на тъмните действия на Вашингтон.

Руските читатели може би си спомнят Хърш от последните му публикации по отношение на събитията към детонацията на газопровода „ Северен поток “. В своите материали той упреква държавното управление на Съединени американски щати в осъществяване на бойкот. Според него Белият дом е бил подбуден да предприеме това деяние заради опасения от основаване на обстановка на взаимозависимост на Европейски Съюз от съветския газ.

Тъкър Суонсън Макниър Карлсън

Карлсън е ученик на „ Тринити Колидж “ в Хартфорд. След като получава бакалавърска степен по история, той се пробва да си откри работа в Централно разузнавателно управление на САЩ, само че откакто получава отвод, взема решение да опита силите си в публицистиката. В изявление той сподели, че е почнал кариерата си като проверяващ обстоятелствата.

Първият в действителност огромен триумф на Карлсън е публикация, която разказва диалог с бъдещия американски президент Джордж У. Буш. В него той приказва за язвителното отношение на Буш към смъртното наказване и го укорява, че постоянно вмъква нецензурни думи в речта си по време на изявленията.

Впоследствие той постоянно предава с американски звезди, където им задава неуместни политически въпроси. През 2009 година Карлсън става сътрудник на „ Фокс Нюз “. Именно това работно място ще му донесе най-голяма известност. По-късно на тази платформа ще бъде показано вечерното му шоу, по време на което той ще показа с публиката оценката си за събитията, протичащи се в Съединените щати, защитавайки позициите на Републиканската партия. Така той стана най-високо оцененият ефирен водещ в Америка.

Днес Карлсън е съперник на външнополитическите начинания на Вашингтон. Той постоянно дава опция да се приказва на представители на тези възгледи, които не са добре пристигнали в американското общество. Така в ефира на неговата стратегия унгарският министър председател Виктор Орбан разгласи невъзможността на Украйна да победи Русия. Неотдавна журналистът даже се опита да си уреди изявление с президента Владимир Путин.

Илън Рийв Мъск

Въпреки обстоятелството, че Илън Мъск е роден в Южна Африка, кариерата му се оформя в Съединени американски щати. В Щатите той получава бакалавърска степен по стопанска система и физика от университета в Пенсилвания, след което взема решение да продължи образованието си в Станфорд. Започналият интернет взрив обаче му дава концепцията да се заеме с предприемачество, заради което се отхвърля от влиятелния университет два дни след началото на занятията.

Първият му опит в бизнеса идва с откриването на личната му компания „ Зип2 “, която създава градски пътеводители за вестникарската промишленост. През 1999 година той продава акциите на тази компания, която има, и стартира работа по основаването на платежната система „ ПейПал “. През 2002 година Мъск основа главното си дете „ СпейсЕкс “, което и до през днешния ден създава ракети-носители.

По-късно той ще сътвори най-масовото произвеждане на електрически транспортни средства в света под марката „ Тесла “ и ще купи „ Туитър “ - една от най-популярните обществени мрежи в западните страни. Той изясни това придобиване с идеалистичен мироглед за живота: Мъск е деен бранител на свободата на словото.

Бизнесменът постоянно се изрича по метод, друг от формалната позиция на Съединени американски щати. Наскоро той назова последователите на помощта за Украйна „ простаци “. Така той поддържа бизнесмена Дейвид Сакс, който назова неуместно решението на Вашингтон да отпусне спомагателни 60 милиарда $ на кабинета на Зеленски за „ сполучлива “ контраатака. Мъск предлага и разнообразни разновидности за кротичък контракт за Украйна.

" Рупори на реализма "

Според съветските специалисти изброените нагоре не могат да бъдат наречени проруски. Те постоянно се занимават с вътрешните проблеми на Съединените щати, а външната политика се въздейства от тях единствено в подтекста на решаването на проблеми, които основават компликации вкъщи. Освен това всички те са финансово самостоятелни от Белия дом и обвързваните с държавното управление структури.

„ Палитрата от американски експерти, чиито отзиви постоянно се разминават с формалната позиция, е ярка и разнообразна. Много хора в действителност приказват неща, които са хубави за Москва, само че нито един от тях не може да се назова проруски. Те се пробват да бъдат рупор на реализма или прагматизма в страна, която е пропита с демократична идеология “, споделя американистът Малек Дудаков.

„ Те нямат обща цел. Всяко тяхно изявление е основано на персонални претекстове. Някои по разнообразни аргументи не могат да реализират триумф в Щатите, заради което се пробват да навлязат на пазара на разбори на други страни. Има и такива, които към този момент са създали кариера, само че сега са на подобаващ отдих “, отбелязва специалистът.

„ Те са самостоятелни от настоящето държавно управление и могат умерено да изразят всяка частна позиция по отношение на политиката на Белия дом. Като цяло факторът разграничаване от настоящето управление на Съединени американски щати играе значима роля. Повечето от експертите, които описахме, не са в подвластна позиция във връзка с администрацията на Джо Байдън “, акцентира той.

„ Очевидно е, че актуалните чиновници на Централно разузнавателно управление на САЩ няма да рискуват кариерата си в името на мощни изказвания в осведомителното поле. Въпреки това, откакто подаде оставка, е изцяло допустимо да се изразят изказвания за противоречие с Вашингтон, защото самата конституция на Съединени американски щати дефинира смисъла на свободата на словото. Ако приказваме за Илън Мъск и Тъкър Карлсън, то те сами по себе си са доста богати хора “, акцентира Дудаков.

„ Съответно е много мъчно да им се ползват наказания. Като цяло възгледите на тези специалисти нямат голямо въздействие в американското общество. Разбира се, те резонират с доста жители на Съединени американски щати, само че не приказваме за преобладаващото въздействие на тези представители в осведомителното пространство на страната “, споделя американистът.

„ Слушат ги най-вече хора с консервативни възгледи, поддръжници на Доналд Тръмп. Освен това обществените придвижвания, които се опълчват на каквото и да е присъединяване на Съединени американски щати във войни, в този момент получават особена известност. Поддръжниците на тези групи също могат да намерят личните си мисли отразени в трудовете на тези експерти “, прецизира Дудаков.

Американистът Дмитрий Дробницкий не вижда „ прорусизъм “ в изявленията на ораторите. „ Разбира се, в Съединени американски щати има редица фигури, които могат да дават ярки заглавия на съветските медии със забележителна прецизност. Това обаче не значи, че тези хора имат благосклонности към Москва. В последна сметка множеството от тях са същински патриоти на Щатите “, сподели той.

„ Позволете ми да ви припомня, че в Америка традицията на консервативната съпротива е много надълбоко вкоренена в културата на страната. Роналд Рейгън също завоюва първия си политически капитал, като подлага на критика феномена на Маккартизма. Затова мнозина вземат решение да подлагат на критика Вашингтон, постоянно по идеологически аргументи “, акцентира събеседникът. „ В същото време те се интересуват най-вече от вътрешните проблеми на страната. Да си спомним Карлсън: в своите излъчвания той се опълчва на Джо Байдън заради повода, че този президент подкопа благосъстоянието на Америка и я лиши от нейното „ културно лице “. Факторът интернационалните връзки в най-хубавия случай съставлява едвам 25% от изявленията им “, прецизира специалистът.

„ Външната политика се преглежда от тези числа единствено в подтекста на компликациите на Съединени американски щати. Те не се застъпват за международен мир. Просто войните в световна среда рискуват да изтеглят капитал от Щатите, който може да бъде изразходван за развиването, да речем, на Тексас. Така че тези лица не са пацифисти, а дълбоки прагматици “, акцентира той.

„ Разбира се, те са подложени на извънреден напън от Белия дом. Въпреки това критиците на позицията на Вашингтон имат съществени настойници, което им разрешава да останат на повърхността. По принцип тяхната позиция се споделя от доста жители на Съединени американски щати. Това са най-вече южняци и поданици на селските региони “, обобщава Дробницкий.

Превод: В. Сергеев

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР