В интернет се появи правилник, който трябва да бъде спазван

...
В интернет се появи правилник, който трябва да бъде спазван
Коментари Харесай

Дискриминация в Ниш: Ако клиентът е ром, газ и изчезвайте!

В интернет се появи устав, който би трябвало да бъде спазван от всички водачи от известна таксиметрова компания в сръбския град Ниш. В него се споделя, че всеки таксиметров водач, който забележи, че неговата услуга желае да употребява ром, „ незабавно да даде газ и да изчезне “.
„ Централата по телефона не може да види клиента и в случай че отидете на адрес и видите, че са роми, незабавно тръгвайте. Съобщете на централата, че повикването не е наред и ще бъдете върнати на стоянка “, написа в правилника, представен от сръбското издание „ Ало “, предава dnes.bg.
В дискриминиращия устав таксиметровите водачи биват предупреждавани, че ромите най-много търсят такси при известна пекарница в града, само че и постоянно молят други да поръчат таксито вместо тях, заради което водачите „ би трябвало да бъдат бдителни “.
„ Ако централата ви даде адрес в Белград Мали /квартал в Ниш, в който живеят доста роми/ и уточни, че повикването е наред, приемете курса и откарайте индивида “, написа в брошурата като изключение от правилото.
В текста обаче особено се акцентира, че в колата не се одобряват роми, които са се пробвали да спрат таксито на улицата.
Комисарят за отбрана на равнопоставеността Бранкица Янкович сподели, че на сходни безобразия би трябвало да бъде комплициран край.
„ Осъждаме постъпката на таксиметровата компания и се надяваме, че по отношение на този случай през днешния ден ще бъде импортирана тъжба “, споделиха от пресцентъра на комисаря.
Фолк артистът и ръководител на Центъра за човешките права и националните малцинства Хасан Дудич сподели, че постъпката на таксиметровата компания от Ниш съставлява най-гнусен акт на дискриминация, заради което способените би трябвало да реагират.
„ Град Ниш не трябва да толерира сходни действия. Ромите са били постоянно със сърбите, когато им е било най-тежко и само те са останали правилни на Сърбия. Те по никакъв метод не са заслужили сходно неприятно отношение към тях “, сподели Дудич.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР