В интернет няма реална поверителност по подразбиране и това трябва

...
В интернет няма реална поверителност по подразбиране и това трябва
Коментари Харесай

Основни стъпки за пълна онлайн анонимност

В интернет няма действителна дискретност по дифолт и това би трябвало да е ясно на всеки. Дори профилираните принадлежности, предопределени за отбрана на персоналните ви данни, не работят толкоз добре, колкото се споделя в рекламите им. Поверителността на персоналната информация на всеки един човек в мрежата бива компрометирана посредством композиция от събиране на потребителска информация, обвързвана с маркетингови проучвания (почти всяка компания продава ваши персонални данни), слаба законодателна отбрана, незадоволително предпазени артикули и услуги, хакерски записи и общество, което което изпитва непреодолимо увлечение към детайлности от персоналния живот на своите членове . Крайният резултат от всичко това е, че всеки, който изиска, може без особени старания да купи или види вашата персонална информация. Въобще не е нужно да сте държавен чиновник със законна заповед, с цел да погледнете в живота на някого.

Но това, че поверителността на персоналната ви информация не е предпазена по дифолт, не значи, че не можете да предприемете стъпки в тази посока. Ето по какъв начин да върнете част от персоналния си живот в няколко елементарни стъпки.

1. Намерете сигурна страна, която цени персоналната информация

Няма по положително нещо от това да се намирате в страна, която най-малко се пробва да отбрани жителите си от ширещия се държавен шпионаж, или най-малко в тази му част , в която той е изцяло несъответстващ с юридическите постановки. Още по-добре е да се намирате в страна, която отстоява персоналната цялост и слага ограничавания пред комерсиалното прилагане на персонални данни.

Общият правилник за отбрана на персоналните данни на Европейски Съюз (GDPR) е дребна, само че значима крачка в тази посока. Той визира всяка компания, работеща на територията на Европейски Съюз или имаща връзки с жители на Съюза, което значи, че директивата има извънредно необятно покритие. Очакванията са в близко бъдеще доста страни, които не са част от Европейски Съюз, да се насочат към сходен вид законодателство, само че постоянно ще има и такива, които няма да желаят да вземат сходни ограничения.

Разбира се, множеството хора нямат опция просто да се реалокират в друга страна. Затова, в случай че вашето състояние е такова и ви е грижа за персоналния ви живот, бъдете сътрудник на смяната, като помагате на всяка организация, която се бори за това.

2. Използвайте анонимна операционна система

Друга потребна крачка е да се доверите на анонимна операционна система, която се извършва на виртуална машина (VM) и работи на предпазени портативни носители. Портативното устройство би трябвало да употребява хардуерно криптиране или сигурен програмен продукт. Един от най-хубавите артикули в този лист е Ironkey Workspace. Той предлага качествено криптиране, не позволява консуматори , които употребяват слаби пароли, и идва с портативната операционна система на Microsoft - Windows to Go - в няколко основни USB модела.

Много бранители на неприкосновеността на персоналния живот избират дистрибуция Linux Live като Tails или ZeusGuard. Този вид операционни системи са проектирани да бъдат зареждани от сменяеми носители, като Tails е едно от най-хубавите решения, фокусирана върху неприкосновеността на персоналния живот и сигурността. Дори Агенцията за национална сигурност на Съединени американски щати декларира във изтекла вътрешна презентация, че Tails и останалите модели операционни системи от линията Live са опасност за нейната задача да подслушва.

Независимо дали употребява такава операционна система или не, всеки консуматор би трябвало да се увери, че машината му не съхранява информация, която може да бъде употребена против него. Помислете и за вид с потреблението на VM решение, което се рестартира след всяка приложимост. Най-добрият вид, несъмнено, е комбинацията от двете - Live OS, съхранена във VM. Нека VM задава протокола за настройка на динамичен хост (DHCP) и ARP адресите (Address Resolution Protocol) при всяко пускане.

Също по този начин, помислете и за Qubes OS - безвъзмездна операционна система, основана за оптимално равнище на сигурност. Използва се и се разпространява от някои от най-големите бранители на неприкосновеността на персоналния живот в света.

3. Използвайте неизвестен VPN

След това ще би трябвало да се свържете с интернет, като употребявате неизвестен способ. Най-добрият метод включва оптимално вероятното ограничение на използването на открити безжични мрежи - публични или други - като рядко се повтаря една и съща точка на свързване. Също по този начин е сполучлив вид да употребявате виртуална частна мрежа (virtual private network - VPN) или устройство, основано за такива цели. Има безусловно десетки, в случай че не и стотици VPN, които са особено основани, с цел да усложнят идентифицирането и следенето на вашата интернет връзка. Те вършат това, като заменят IP адреса и информацията за метаданните на компютъра ви. Наред с това, доста защитаващи поверителността VPN не записват връзките ви, тъй че, даже да получат заповед за правосъдно претършуване, правоохранителните органи ще имат по-малко данни, които да ви разпознават.

Също по този начин можете да се ориентирате към потреблението на устройство, особено проектирано да пази поверителността ви, като Anonabox и ProxyGambit. Устройства като Anonabox могат да употребяват услугите на Tor (обхванати по-долу) или анонимните VPN услуги. Устройства като ProxyGambit отиват даже оттатък това.

ProxyGambit е анонимизиращо устройство, което ви разрешава да осъществявате достъп до интернет от всяка точка на света, без да разкривате същинското си местонахождение или IP.

Ако сте в действителност загрижени за поверителността си, помислете за потреблението на VPN или анонимизиращо устройство, с цел да отбраните сърфирането си в интернет.

4. Използвайте Tor

Каквито и Live OS и интернет способ да употребявате, не забравяйте да прибавите към тях подобаващ браузър. Добър избор е Tor. Това е цяла система - принадлежности, браузъри, приложни програмни интерфейси (API) и мрежа – основани за това да ви оказват помощ да останете анонимни.

След като влезете в Tor, трафикът към и от вашата настройка ще бъде препратен през случаен набор от Tor-възли. Въпреки че анонимността на Tor може да бъде пробита, това решение остава един от най-хубавите способи да останете анонимни в мрежата, изключително когато се комбинира с останалите рекомендации в този материал.

5. Не използвайте приставки

Много е значимо да запомните, че доста от днешните приставки за браузъри, изключително най-популярните, оставят след, които разкриват вашата еднаквост и местонахождение . Не ги използвайте, в случай че желаете да запазите анонимността си.

Едно допустимо изключение могат да бъдат приставките, предопределени да подобрят неприкосновеността на персоналния живот, като Privacy Badger, предлаган от Freedom Foundation (EFF). В Chrome и Firefox този инструмент стопира маркетинговите компании и проследяващите стратегии от трети страни да наблюдават сърфирането ви в мрежата, в това число страниците, които посещавате. Плъгинът следи домейни от трети страни, които слагат изображения, скриптове и реклами в уеб страниците, които посещавате, и предотвратява следенето ви.

Като кликнете върху иконата на Privacy Badger в браузъра си, когато сте в даден уебсайт, плъгинът демонстрира лист с всички открити тракери. Всеки проследяващ детайл се демонстрира като зелен, червен или жълт - зелен за тези, които наподобяват безвредни, червен за тези, които са изцяло блокирани, и жълт за тези, които са отчасти блокирани. Колкото повече сърфирате и употребявате Privacy Badger, толкоз по-ефективен става той , тъй като научава повече за тракерите и стартира да блокира все по-голяма част от тях.

Имайте поради, че Privacy Badger не е обичаен рекламен блокер, защото задачата му е да пази поверителността ви, а не да блокира реклами. Затова този програмен продукт не блокира реклами, които не категоризира като тракери.

EFF имат и различен сходен модул за Chrome, Firefox и Opera. HTTPS Everywhere е написан в съдействие с Tor Project, фокусиран върху неприкосновеността на персоналния живот. Приставката взема решение проблем със защитния протокол за дискретност на HTTPS. Някои уеб сайтове, които употребяват HTTPS, не вършат това по верния метод и по дифолт употребяват некриптирана версия . HTTPS Everywhere взема решение казуса, като подсигурява, че даден уебсайт употребява предпазени HTTPS. Трябва да знаете обаче, че плъгинът няма да трансформира некриптираните HTTP връзки в криптирани. Той единствено демонстрира дали HTTPS връзките, които даден уебсайт употребява, са вярно криптирани.

6. Избягвайте нормалните приложения

Не инсталирайте и не използвайте естествен програмен продукт за продуктивност, като да вземем за пример текстови процесори или електронни таблици. Ако едно решение е доста известно, то е несъмнено, че не се интересуват от запазването на персоналния ви живот. Не би трябвало да очаквате нищо в посока отбрана на персоналната ви информация, в случай че един програмен продукт е безвъзмезден и не е основан особено за това. Както споделя гуруто на компютърната сигурност Брус Шнайер в своята книга " Данните и Голиат: Скритите борби за събиране на вашите данни и надзор на вашия свят ": “Ако нещо е гратис, вие не сте клиент - вие сте продуктът. "

7. Никога не използвайте кредитни карти

Ако възнамерявате да купите нещо по интернет, не можете да употребявате естествена кредитна карта и да останете анонимни. Можете да се опитате да употребявате онлайн услуги за парични преводи като PayPal, само че множеството имат записи, които могат да бъдат откраднати или поискани. По-добре използвайте електронна валута като биткойн. Електронните валути стартират да получават необятна годност и се одобряват на от ден на ден и повече места. Разбира се, би трябвало да имате метод да превърнете виртуалните в действителни пари.

8. Изпробвайте вашата цялостна отбрана

Колко добре работят вашите ограничения за дискретност? Има метод да разберете това. За да го извършите, отидете на страницата Panopticlick на EFF и кликнете върху бутона Test Me . Платформата ревизира дали браузърът ви блокира проследяващите реклами и невидимите тракери, а също по този начин и дали оставя неповторими следи при сърфиране. Въз основа на резултатите от инспекцията ви в Panopticlick, можете да нанесете корекции в метода, по който защитавате своята анонимност в мрежата, а, откакто въведете нови решения, можете да извършите тази инспекция още веднъж.

9. Споделяйте файлове анонимно

Услугата за предпазване в облака Dropbox, предопределена за шерване на файлове с други хора, по думите на Едуард Сноудън е " извънредно враждебна към поверителността ". Ако търсите безвъзмездна опция, която ви разрешава анонимно да споделяте файлове с всевъзможен размер, пробвайте с отворената OnionShare. Софтуерът е налице за Windows, Mac OS и Ubuntu.

10. Използвайте търсачка, която не следи вашето виртуално държание

Популярни търсачки като Гугъл и Bing наблюдават и записват вашите търсения, с цел да могат да насочват реклами към вас. За оптималната сигурност използвайте подобен браузър, който няма да следи виртуалното ви държание. DuckDuckGo е превъзходен избор. Той предлага доста потребни функционалности, включващи характерно за района търсене; безвредно сърфиране и така нататък

11. Изключете проявлението на местоположението ви

Уеб уеб страниците могат да получават данни от вашия компютър и да ги употребяват, с цел да дефинират местоположението ви, да насочват реклами към вас и, в последна сметка , да оказват помощ да ви разпознават . Показването на местоположението ви може да бъде изключено. В Windows 10 отворете Настройки> Поверителност> Местоположение. Кликнете върху бутона “Промяна” и преместете плъзгача, който се демонстрира от “Включено” към “Изключено”. Това единствено по себе си не е задоволително, тъй като уеб страниците към момента могат да търсят в историята на местоположението ви . За да предотвратите това, превъртете надолу до История на местоположенията и кликнете върху бутона “Изчистване”.

12. Блокирайте Javascript

JavaScript може да играе ролята на едва място във вашата дискретност, която разрешава на уеб сървърите да намират информация за вас – какви приставки употребявате, какъв хардуер и така нататък Това улеснява следенето на държанието ви в мрежата. За оптималната сигурност деактивирайте JavaScript. Ако употребявате Firefox, разширението NoScript може да ви свърши работа, а в случай че сте консуматор на Chrome, можете да прибегнете до ScriptSafe. И двата инструмента ви разрешават да изберете кои уеб сайтове да зареждат Javascript и кои не.

13. Поддържайте предпазен имейл

Когато изпращате имейли благодарение на уеб пощенски услуги като Gmail или Outlook, би трябвало да знаете, че те могат да бъдат следени. Защитете ги като употребявате криптиране. Няколко безвъзмездни решения ще ви оказват помощ да извършите това. Едно от тях е ProtonMail, която шифрова целия ви имейл от край до край. Това решение не поддържа IP регистрационни файлове, които могат да бъдат проследени, и не изисква да давате никаква информация, с цел да създадете анонимния си акаунт. Има и приложения за Android и iOS, тъй че можете да го употребявате и на мобилните си устройства.

14. Изтривайте " бисквитките " и историята на сърфирането си

Добра концепция е постоянно да чистите " бисквитките ", които другите уеб сайтове употребяват, с цел да ви наблюдават, и историята на сърфирането ви, която може да се употребява за идентифициране на мястото, където сте били.

Всеки от тези способи за анонимност може да бъде продънен, само че колкото повече от тях употребявате, толкоз по-трудно ще бъде идентифицирането ви от различен човек или група. Разбира се, всичко, което вършиме, с цел да отбраните поверителността си, предизвиква неудобства във вашия онлайн живот. Хората, които гледат съществено на неприкосновеността на персоналния си живот, одобряват тези усложнения, само че множеството от нас не са склонни да създадат и половината от това, което е нужно, с цел да реализиран най-малко отчасти някаква отбрана на персоналната си информация, като да вземем за пример настройване на настройките на операционната си система или на профила си в обществените платформи. Повечето хора просто одобряват, че няма по какъв начин да се защитят и не вършат никакви старания в тази посока. От вас зависи дали ще бъдете един от тях или ще употребявате изброените стъпки, с цел да гарантирате неприкосновеността на своята виртуална персона.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР