В Института за черна металургия в черногорския град Никшич днес

...
В Института за черна металургия в черногорския град Никшич днес
Коментари Харесай

В Черна гора ще бъдат унищожени 798 единици оръжие

В Института за черна металургия в черногорския град Никшич през днешния ден ще бъдат унищожени 798 единици оръжие, заяви порталът РТЦГ, базирайки се на министерството на вътрешните работи на Черна гора.

„ С това събитие Черна гора взе участие в координираните районни старания за повишение на информираността за казуса с разпространяването на незаконно оръжие и напомня за заплахата, която множеството оръжия съставляват за нашата сигурност “, написа в известието на вътрешното министерство, съобщи Българска телеграфна агенция.

Ведомството работи в съдействие с Центъра за надзор на лекото въоръжение в Югоизточна и Източна Европа. Унищожаването на оръжие е част от осъществяването на Решение на Съвета на Европейския съюз 2019/2111, което поддържа укрепването на потенциала за надзор на лекото въоръжение в района.

Министърът на вътрешните работи на Черна гора Филип Аджич прикани жителите на страната да предадат оръжията си след всеобщите стрелби в Сърбия, при които 13-годишен възпитаник простреля девет възпитаници и охранител в учебно заведение в Белград на 3 май, а ден по-късно  двадесетгодишен юноша стреля случайно по хора в две села южно от Белград, като умъртви осем души. 

52 340 черногорски жители имат законно притежавани оръжия, като е допустимо да има до 80 000 противозаконни оръжия в страната с 620 000 поданици съгласно черногорския министър без портфейл Зоран Милянич.

" Според някои интернационалните изследвания Черна гора си поделя със Сърбия третото и четвъртото място в света във връзка с броя на разрешителните (за владение на оръжие), издадени на жителите. Това би трябвало да бъде предизвестие за управляващите ", уточни Милянич за телевизия " Виести ".

Според черногорското вътрешно министерство от февруари 2015 година хората са върнали непринудено 2011 огнестрелни оръжия, 291 ръчни гранати, 1118 елементи от оръжия и 35 571 патрони друг диаметър. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР