В индустриален парк край Кьолн германският търговец на бързооборотни стоки

...
В индустриален парк край Кьолн германският търговец на бързооборотни стоки
Коментари Харесай

Модерният логистичен център на собственика на Billa, който предизвиква Amazon

В промишлен парк край Кьолн немският търговец на бързооборотни артикули Rewe Group се бори против колоса Amazon.com благодарение на логистичн център, който разказва като най-високотехнологичното оборудване за онлайн извършване на покупки в Европа.

Сградата, която е с размера на 2 и половина футболни стадиони, съхранява 20 000 разнородни продукта от питиета до пелени, 2 пъти повече от тези, предлагани в типичния супермаркет. Продуктите се съхраняват в половин дузина обособени охладителни зони, споделя Bloomberg.

Поръчките се събират благодарение на голям лабиринт от колички, асансьори и конвейри, синхронизирани по специфичен логаритъм на компанията, преди да бъдат заредени в камиони и изпратени в регион от към 2600 кв. Км, който се простира от холандската граница до Дюселдорф.

 Най-големият логистичен център в България коства 165 милиона лв. и е на 152 км от София
Най-големият логистичен център в България коства 165 милиона лв. и е на 152 км от София

Разположен е на общо 155 000 метра квадратна повърхност

Цялата тази технология, която контрастира с ръководените от хора хранилища за храни на Amazon, е нужна заради прецизните закони на страната за обработка на прясна храна. Например каймата би трябвало да се съхранява на не повече от 2 градуса по Целзий, ябълките и гроздето на най-много 7 градуса, а бананите и авокадото на не повече от 14 градуса.

Сложността на тези правила е една от аргументите, заради които онлайн продажбите на хранителни артикули към момента не са почнали в Германия. Сега Rewe, която е притежател на комерсиалната верига Billa, вижда опция да победи Amazon и други онлайн търговци на дребно като Ocado Group в личната им игра.

" Имаме потребност от 6 разнообразни зони за изстудяване, до момента в който Ocado в Англия може да направи 3, което усложнява брутално нашата верига за доставки. Брутално, само че очарователно ", споделя Волф-Алекс Шулце, който управлява плана.

Противоположен метод

 Процесът по събирането на поръчките е изцяло автоматизиран
Източник:

Процесът по събирането на поръчките е изцяло автоматизиран

Подходът на Rewe контрастира със тактиката на бързо разрастващите се немски дискаунтъри Aldi и Lidl, които употребяват слаби асортименти и логистика, с цел да усилят оптимално успеваемостта и да смъкват цените.

Тяхната пазарна мощност натиска цените в главните супермаркети, притискайки маржа на облагата и помагайки на Amazon. Американският колос предлага своята услуга Fresh единствено в 3 немски града: Берлин, Хамбург и Мюнхен.

Ocado ръководи личен онлайн магазин за хранителни артикули на Острова и лицензира своята складова технология, употребяваща мрежа от роботи, която компанията дефинира като инженерeн пробив. Сделката й с Kroger значи, че технологията може скоро да автоматизира складовете и да форсира доставките в най-голямата верига супермаркети в Съединени американски щати.

 Дигиталният неуспех на Lidl за €500 милиона
Дигиталният неуспех на Lidl за €500 милиона

Компанията изхарчи крупна сума пари за нова система, която по този начин и не проработи

Rewe подхваща още по-високотехнологичен метод в логистичния си център в Кьолн. Системата му автоматизирано обработва пресни артикули и студени разфасовки, без да изисква човешка интервенция. Съоръжението за 80 млн. евро играе " Тетрис ", когато продуктите се подреждат за доставка, твърдейки се, че всичко пасва на мястото си, при строго съблюдаване на разпоредбите за обработка на питателните артикули, споделя Андреас Палмен, който управлява модерния склад.

Опакованите в кутии артикули се изпращат автоматизирано на високи стелажи посредством ролкови конвейери, проектирани от австрийската Knapp. Зоните за приемане, избиране, пакетиране и превоз би трябвало да са със същата температура като секциите за предпазване, което усложнява задачата за събиране на общоприетите поръчки на стойност от 50 до 150 евро.

Конвейерите изпращат предмети, които минават около скенери, елиминиращи стоките с изтичащ период на валидност и най-накрая стигат до хората, наречени опаковчици, които пълнят чанти и кутии за товарене на камиони. В обичаен склад опаковчиците отиват до рафтовете, с цел да донесат артикули, изминавайки километри сред другите складови зони.

 Най-бързо разрастващата се комерсиална верига влага 80 милиона лв. в нова база у нас
Най-бързо разрастващата се комерсиална верига влага 80 милиона лв. в нова база у нас

Тя ще е край Ямбол

Модерният логистичен център е планиран да обработи артикули, които да донесат годишни доходи от 120 млн. евро. " Не можем да кажем по кое време ще стартираме да печелим пари. Това е инвестиция в бъдещето ", твърди изпълнителният шеф на Rewe Лионел Суке.

Въпреки високотехнологичния си имидж, Amazon употребява надалеч по-малко автоматизиран метод към складовете за своята услуга за доставка на храни Fresh Foods. Работниците събират стоките на ръка, защото яйцата, прясно изпечния самун и други артикули изискват леко допиране и инспекция на качеството на око, показва представителят на компанията Щефан Айхензехер.

Rewe има екипи от хора, които следят и правят оценка по-деликатните артикули, а " всичко това е по-лесно, в случай че служителят се концентрира върху събирането на поръчки, а не върху работата, както в ръчните хранилища ", сподели представителят на Rewe Раймунд Есер.

Предизвикателен пазар

 Служителите ревизират поръчките единствено преди да бъдат опаковани и натоварени в камионите
Източник:

Служителите ревизират поръчките единствено преди да бъдат опаковани и натоварени в камионите

Германия има повече супермаркети на глава от популацията спрямо множеството европейски страни и е съвършен дом за Aldi и Lidl, защото германците са много спестовни, когато става дума за храна.

Следователно, онлайн бизнесът към момента е нишов, формирайки към 1.7% от бързоразвиващите се потребителски артикули по стойност, в съпоставяне със 7.6% във водещата в света Англия, съгласно данни от Kantar Worldpanel.

Петте най-големи търговци на храна в Германия държат преобладаващите 74% от пазара, съгласно компанията за изследване Nielsen. Rewe заема второто място със 17% пазарен дял, отстъпвайки единствено на Edeka, която има 23%. Трети е притежателят на Kaufland и Lidl Schwarz Group, следван от Aldi и Metro. Но съперниците към момента не се осмеляват да рискуват, както го прави Rewe.

Домашните доставки на Edeka са лимитирани до Берлин и Мюнхен, а онлайн магазинът на Lidl се придържа най-много към нехранителните артикули. Хипермаркетите Real на Metro оферират услугата " кликване и събиране ", както и Rewe, доставките на храни са лимитирани до 9 немски провинции. Собственикът на Billa твърди, че доставя в 75 града, като евентуално доближава до 4-ма на всеки 10 германци.

" Със супермаркетите на всеки ъгъл, а хората към момента са доста чувствителни към цените, бизнесът тук е доста по-труден както офлайн, по този начин и онлайн ", сподели Франциска Шмид, анализатор в PlanetRetail RNG във Франкфурт.

Но германците ще купят хранителни артикули на стойност 205 милиарда евро през тази година. Дори в случай че единствено 10% от това в последна сметка са поръчани онлайн, можете да видите, че страната е латентен колос ", показва тя.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР