В индийския фолклор вече няколко века се разказва историята за

...
В индийския фолклор вече няколко века се разказва историята за
Коментари Харесай

Мистериозната държава Шамбала и тайната на нейните обитатели

В индийския фолклор към този момент няколко века се споделя историята за непристъпната страна Шамбала, намираща се някъде в Хималаите, и колонията от антични мъдреци, която я обитавала.

Наричали се махатми и се считало, че от време на време слизали измежду хората, с цел да раздават препоръки. Те се занимавали с окултна действия и в спешни моменти за хората се появявали да оказват помощ.

Историите за махатмите били в детайли изследвани от доста европейци, само че знай-значили са трудовете на Елена Блаватска. Тя е израснала в Лондон и споделяла, че още от дребна е сънувала тайнствения народ от мъдреци.

 Тибет

В своите разкази Блаватска споделя, че е общувала с двама представители от тази общественост – махатма Кут Хуми и махатма Мория. Те били част от теософско общество, чиято цел била да доближат върховен разсъдък.

Разговорите им били оповестени във вестник Пионер Синет, а в следствие били издадени в и книгата Писмата на махатмите. Оригиналните ръкописи и до през днешния ден се пазят в Британския музей в Лондон.

Блаватска обаче разказвала много чудновати за западното общество истории и на разказите ѝ се гледало с съмнение. По нейни думи тя е можела да поддържа връзка с духове на мъртъвци, а махатмите и помагали да изважда храна от нищото.

По тази причина народът на Шамбала се считал за група от добре подготвени илюзионисти, а Блаватска за измамница. Нейните фенове обаче и до през днешния ден имат вяра на това, което е написала.

 Хималаите

Тя обаче споделя, че задачата на тези трикове е да оказват помощ и е безсмислено да назовават измамници група от хора, които живеят изолирани от обществото и не се възползват материално от уменията си.

Други мистици като Елена Рьорих и Алис Бейли споделят, че също са имали допир с тази мистична цивилизация. Елена споделя, че се е срещала с Кут Руми и е била изумена от мощните трептения, излизащи от тялото му. Алис Бейли пък споделя, че е комуникирала с него телепатично.

Мнозина търсачи на античните секрети и пътешественици също се опитвали да открият мистериозната Шамбала след Елена Блаватска, само че без триумф. Тайните на нейните махатми остават вечно неказани.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР