В индийската столица Ню Делхи започна прилагането на ротационна система

...
В индийската столица Ню Делхи започна прилагането на ротационна система
Коментари Харесай

Ню Делхи бори газовата камера с ротационно движение на автомобили

В индийската столица Ню Делхи стартира използването на ротационна система при потреблението на леки коли като част от борбата с рисковите равнища на замърсяване на въздуха, осведоми Би Би Си.

Личните коли с четни и нечетни номера ще им бъде разрешено да се редуват по пътищата от 4 до 15 ноември , оповестиха управляващите. Системата е въведена през 2016 и 2017 година, само че не е ясно дали в действителност оказва помощ за понижаване на замърсяването.
 Ню Делхи се трансформира в газова камера – изключително състояние поради смог
Ню Делхи се трансформира в газова камера – изключително състояние поради смог

Главният министър на Делхи Арвинд Кеджривал разяснява, че щатът се е " трансформирал в газова камера поради дима от горящите стърнища в прилежащите щати ".

Ако номерът на автомобила приключва на 1,3,5,7 или 9 , тези коли могат да се движат единствено на нечетни дати (5,7,9,11,13 и 15 ноември), в случай че приключва на 0,2,4,6 или 8, могат да се движат коли единствено на четни дати (4,6,8,12 и 14).

Тези ограничавания влизат от 08,00 сутринта до 20,00 часа от понеделник до събота, също ще се ползват и за коли, които влизат в столицата. Неделя няма да има ограничавания. За разлика от предходни години в този момент няма да се позволява придвижването на коли на газ.

Нивата на рискови частици във въздуха - известни като фини прахови частици (PM2.5) - са надалеч над предложената норма. Влошеното качество на въздуха слага милиони хора под риск от респираторни болести.
 Ню Делхи дава обещание безвъзмезден превоз за дамите
Ню Делхи дава обещание безвъзмезден превоз за дамите

Общественият превоз се възприема като най-безопасния за дамите

Здравните управляващи приканиха хората да останат в домовете си и да не правят физическа активност. Училищата са затворени до вторник и евентуално ще бъде удължено до петък, защото градът продължава да е обзет от гъст смог.

Главният министър на Делхи Арвинд Кеджривал съобщи, че системата за ротационно потребление на колите, позната като " нечетен-четен проект " , ще извади стотици хиляди коли от пътя. Тези, които подценяват нареждането, ще бъдат санкционирани с 4000 рупии (56 долара) , което е двойно по-висока санкция от предходни години.

Само публичният превоз, колите със специфичен режим на напредване, такситата и моторите няма да бъдат наранени от възбраната. Жени, които пътуват сами, също няма да бъдат обхванати от правилото.
 Ню Делхи е столицата с най-мръсен въздух в света през 2018 година
Ню Делхи е столицата с най-мръсен въздух в света през 2018 година

Индийската столица е следвана от столицата на Бангладеш Дака и столицата на Афганистан Кабул

Но има подозрения, че схемата може и да не помогне за понижаване на смога. Подобни ограничения в предишното фрапантно понижиха тапите в Делхи , само че не оказаха огромно въздействие върху равнищата на замърсяване на въздуха.

Според специалисти излъчванията от колите са единствено един от факторите, които съгласно думите на Кеджривал са трансформирали града в " газова камера ".

Една от главните аргументи за високите равнища на замърсяване през годините е обвързвана с фермерите в прилежащите щати , които горят стърнища, с цел да изчистят обработваемата повърхност. Това основава гибелен коктейл от частици - въглероден диоксид, азотен диоксид и серен диоксид, подсилено от фойерверките по време на най-големия индийски и хиндуистки празник Дивали предходната седмица. Строителната активност и промишлеността също способстват за замърсяването на въздуха.

Горенето на стърнища провокира спор сред прилежащи щати и федерални политици . Кеджривал прикани прилежащите щати Пенджаб и Харяна да се оправят с казуса. Това накара федералния министър на околната среда Пракаш Джавадекар да упрекна Кеджривал в политизиране на казуса.

Обикновените индийци се надяват на дъжд през идващите дни , само че това няма да се случи преди четвъртък.

Според специалисти въздухът в Делхи " миреше като горящи листа ". Дразни очите и гърлото.

Според формалните замервания равнищата на рисковите частици във въздуха са надалеч по-високи от предложените стойности и седем пъти над тези в китайската столица Пекин, която има сходен проблем през последните години.

Представител от индийското здравно министерство заяви, че нямат техника за тъкмо премерване на равнищата на рекордно замърсяване , което е " злополука ".

В петък бяха раздадени 5 милиона маски , а локалните управляващи оповестиха изключително състояние.

От Световната здравна организация оповестиха, че 1/3 от смъртните случаи от удар, рак на белия дроб и сърдечни болести са в резултат на замърсяването на въздуха. Мръсният въздух - еднакво на пушене на цигари, написа на уеб страницата на организацията.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР