В името на националната си сигурност САЩ ще ограничат трансферите

В името на националната си сигурност САЩ ще ограничат трансферите ...

САЩ планират да ограничат трансферите на ядрена технология към Китай.


В името на националната си сигурност САЩ ще ограничат трансферите на ядрена технология към Китай, за да "избегнат незаконното им отклоняване за военни и неразрешени цели", съобщи американското Mинистерство на енергетиката, цитирано от AFP.

"Тези мерки за национална сигурност са плод на преразглеждането на правителствената политика, предприето поради безпокойство от усилията на Китай да се сдобие с ядрен материал, оборудване и напреднала технология от американски компании", отбеляза в комюнике министерството в момент, когато Вашингтон подема всестранна офанзива срещу Пекин на фона на търговска война. Още по тематаСАЩ започват търговски преговори с ЕС, Великобритания, Япония и Филипините

Преразглеждането беше предизвикано от ускорените усилия на Китай да придобие американска интелектуална собственост в ущърб на американския бизнес и американските военни интереси, посочи ведомството.

"САЩ не могат да пренебрегнат последиците за националната сигурност от усилията на Китай да получи ядрена технология извън установените процедури за американско-китайско цивилно ядрено сътрудничество", отбеляза в изявление министърът на енергетиката Рик Пери, цитиран от Ройтерс.

Новата политика влиза в сила незабавно и определя насоки за преразглеждане на всички съществуващи и бъдещи трансфери на технологии на Китай, посочиха министерски представители. Те отбелязаха, че голямата част от съществуващите трансфери на технологии, одобрени преди 1 януари 2018 г., вероятно няма да бъдат променени.

Американският ядрен износ в Китай през 2017 г. е възлизал на 170 млн. долара, посочва Ройтерс. 

/БТА/

Източник: investor.bg