В името на коректните избори Асоциацията Прозрачност без граници“ препоръчва

...
В името на коректните избори Асоциацията Прозрачност без граници“ препоръчва
Коментари Харесай

Асоциацията „Прозрачност без граници“ съветва избирателите

В името на правилните избори Асоциацията „ Прозрачност без граници “ предлага на гласоподавателите в цялата страна:

Да ревизират деликатно дали участват в съответния изборен лист и едвам по-късно да подават бюлетината.

Да са сигурни, че гласоподават необезпокоявано, при опазване тайната на вота (например никой не участва на по-малко от 3 метра от тъмната стаичка, няма директна видимост към тъмната стаичка, дисплеят на електронната машина за гласоподаване се вижда единствено от гласоподавателя, няма външни лица в секцията).

Да са сигурни, че се попълнят вярно бюлетините: откъсва се пред тях бюлетината от кочана, слага се първи щемпел върху нея, след гласуването се сверява дали контролният номер в долния ъгъл съответствува с номера от кочана, слага се втори щемпел.

След като са дали своят вот, се вписват в съответния изборен лист данните по персоналната им карта.

В изборното помещение машината за гласоподаване се разполага по този начин, че да се подсигурява тайната на вота!

Не е възможно в изборните пространства да участват претендентите, представители на локални управляващи, и хора без обозначен статут. В изборните пространства могат да участват единствено членовете на секционните комисии, гласоподавателите, покровителите, наблюдаващите, публицисти (докато вършат репортаж за протичането на изборния процес). Членовете на СИК, покровителите и наблюдаващите наложително носят обозначителни знаци.

За всяко нарушаване на секционната изборна комисия или на представители на партиите гласоподавателите може да се оплачат пред Районната изборна комисия. РИК е длъжна да вземе решение неотложно и да го разгласява на уеб страницата си дружно с постъпилия сигнал. На вратата на изборното помещение са посочени телефони за връзка с РИК.

При подозрение за закононарушения като пазаруване на гласове, реализиране на надзор и напън върху гласоподавателите жителите би трябвало да се обръщат навреме към чиновниците на Министерство на вътрешните работи, районната прокуратура или РИК/ЦИК. Те са длъжни да реагират неотложно, да ревизират сигнала и да прекратят противозаконните дейности. На вратата на изборното помещение са посочени телефони за подаване на сигнали до районно управление (на МВР) на Министерство на вътрешните работи и до дежурния прокурор. Министерство на вътрешните работи поддържа и централизирана линия за сигнали за изборни нарушавания: 02/ 982 2232, както и e-mail: [email protected]. Може да се подават сигнали и до Асоциация „ Прозрачност без граници “ на безвъзмезден телефон – 0800 11 224.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР