В илюстрации и дърворезба млади творци от София и Варна

...
В илюстрации и дърворезба млади творци от София и Варна
Коментари Харесай

Изложба на млади творци за 100-годишнината от рождението на Николай Хайтов

В илюстрации и дърворезба млади създатели от София и Варна са пресъздали облиците от творбите на огромния български публицист Николай Хайтов. Поводът е конкурс по случай 100-годишнината от рождението му, а най-хубавите работи са изложени в изложба " Средец " в София. Откриването на експозицията даде началото на Европейските дни на наследството.

 © БГНЕС
Николай Хайтов познава добре бита и нравите на българина, а историите, които споделя за тях, го подреждат измежду обичаните български писатели.
Амелия Гешева, зам.-министър на културата: През цялата 2019 година ние си спомняме за него, за неговия принос, за това, което той ни е завещал - да обичаме България.
Повече от 50 години след публикуването на " Диви разкази " илюстрациите от млади художници стоят до фотографии на родопчани, които ще познаем измежду Хайтовите герои.

Здравец Хайтов, наследник на Николай Хайтов: Това, което мен ме впечатли, това е, споделям го особено за учениците, наивитета - това, с което пресъздават с рисунките и разказите, само че в това време те са хванали и тази магичност, която имат разказите. Не единствено със своята конюнктура, само че и с взаимоотношения, спорове.
На 15 септември, когато е рожденият ден на писателя, ще бъде огромното честване на 100-годишнината му в Народния спектакъл.

 © БГНЕС  © БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР