В илюстрации и дърворезба млади творци от София и Варна

В илюстрации и дърворезба млади творци от София и Варна ...

Изложба на млади творци за 100-годишнината от рождението на Николай Хайтов.


В илюстрации и дърворезба млади творци от София и Варна са пресъздали образите от произведенията на големия български писател Николай Хайтов. Поводът е конкурс по случай 100-годишнината от рождението му, а най-добрите работи са изложени в галерия "Средец" в София. Откриването на експозицията даде началото на Европейските дни на наследството.

© БГНЕС
Николай Хайтов познава добре бита и нравите на българина, а историите, които разказва за тях, го нареждат сред любимите български писатели.
Амелия Гешева, зам.-министър на културата: През цялата 2019 г. ние си спомняме за него, за неговия принос, за онова, което той ни е завещал - да обичаме България.
Повече от 50 години след публикуването на "Диви разкази" илюстрациите от млади художници стоят до фотографии на родопчани, които ще познаем сред Хайтовите герои.

Здравец Хайтов, син на Николай Хайтов: Това, което мен ме впечатли, това е, казвам го специално за учениците, наивитета - онова, с което пресъздават с рисунките и разказите, но в същото време те са хванали и тази магичност, която имат разказите. Не само със своята обстановка, но и с взаимоотношения, конфликти.
На 15 септември, когато е рожденият ден на писателя, ще бъде голямото честване на 100-годишнината му в Народния театър.

© БГНЕС© БГНЕС

Източник: bnt.bg