В икономиката имаме инерция в тенденциите, основни двигатели, които не

...
В икономиката имаме инерция в тенденциите, основни двигатели, които не
Коментари Харесай

Проф. Бобева: Парите от ЕС няма да дойдат тази година

В стопанската система имаме инерция в трендовете, съществени мотори, които не се поддават полкова елементарно и толкоз бързо на политически промени. Да се предвиждат апокалипсиси за това, че се сменя държавно управление, е несериозно. Това сподели в изявление за БНР някогашният вицепремиер проф. Даниела Бобева, икономист и финансист.

Всяка икономическа система има потребност от ободряване, нови хрумвания и нови политики, които да са по-ефективни и да водят до по-добър резултат, добави тя.

Не е точният фокус целият спор да се трансферира към Плана за възобновяване, счита Даниела Бобева, съгласно която би трябвало да се стартира с „ една хубава диагностика в какво положение е стопанската система “, акцентира проф. Бобева.

В предаването „ 12+3 “ проф. Бобева очерта три значими казуса в стопанската система. Първият е, че ни дават 2.5% напредък, доста по-ниско от междинното за Европейски Съюз. „ Тук би трябвало да има радикални и директни ограничения. “

Вторият проблем са спрените вложения – задгранични и локални. Ако нямаме вложения, нямаме стопански напредък, уточни икономистът.

Проф. Даниела Бобева е на мнение, че са нужни шоково въвеждане на електронно държавно управление и шоково понижаване на административната тежест, като има най-малко 20-30 режима, които незабавно би трябвало да се отстранен.

Ниската инфлация към този момент е добре, само че ще се повишава, а тя изяжда приходите, разясни още Бобева.

Бавното възкръсване на туризма също е измежду проблемите в стопанската система. Пролетно-лятното раздвижване в стопанската система обаче ще даде глътка въздух на новото държавно управление и кураж, сподели още тя.

Чакат ни сложни времена на промени, посочи Даниела Бобева. Според нея отлагането на промените в последното десетилетие ще коства доста скъпо на тези, които ще би трябвало да ги създадат, тъй като промените не носят известност.

„ Тоест, те няма да станат по-симпатични на гласоподавателите. “

Даниела Бобева дефинира като стигма това, че главният ни проблем е Планът за възобновяване и посочи, че парите от Европейския съюз няма да дойдат тази година, а би трябвало да разчитаме на нашия бюджет.

„ А с цел да разчитаме на нашия бюджет, той би трябвало да бъде ревизиран. “

Изобщо не е драма, че няма да си представим в този момент Плана, безапелационна е Бобева. „ Имаме потребност от проект за деяние отвън оня проект. “

Следващият министър на финансите би трябвало да има силите и поддръжката да споделя „ не “, означи тя.

В партийните стратегии има няколко области, в които има цялостен консенсус и той би трябвало да се употребява, заключи Даниела Бобева.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР