В игри за милиони чрез усвояване на огромни суми от

...
В игри за милиони чрез усвояване на огромни суми от
Коментари Харесай

Игри за евромилиони въртят „еколозите“


В игри за милиони посредством асимилиране на големи суми от еврофондовете са забъркани неправителствени организации от обединението „ За да остане природа в България “, демонстрират поредност следствия на „ Труд “. Въпреки че има многочислени доказателства за противозаконната активност на „ еколозите “ по европейските стратегии, против тях към момента няма прокурорски инспекции.Както „ Труд “ заяви предходната седмица, единствено по Оперативна стратегия „ Околна среда “ в интервала 2007-2013 Европейската комисия е отпуснала безплатно на България над 210 милиона лв. за запазване на биологичното многообразие. Голям % от тях са усвоени от „ зелените “. Като към тях се прибави и другият канал за финансиране от Европейски Съюз в областта на биоразнообразието – стратегия „ Лайф “, сумата набъбва до половин милиард лв..Огромните пари са влизали главно в джобовете на Неправителствени организации от „ За да остане природа в България “ - изключително дейни са били четири от тях. Това са тукашният клон на швейцарската офшорка Световен фонд за дивата природа (WWF), Българското сдружение за отбрана на птиците, Българска фондация „ Биоразнообразие “ и Зелени Балкани. В Управителния съвет на последната Неправителствени организации от 2000 до 2014 година е Тома Белев, като от 2012 до 2014 е и ръководител. В същото време той е и отпред на дирекцията на Природен парк „ Витоша “, както и нелегитимен началник на съдружие „ Асоциация на парковете в България “.Според формалните данни в Информационната система за ръководство и наблюдаване на структурните принадлежности на Европейски Съюз в България, десетки планове по Оперативна програма „ Околна среда “ са с присъединяване на тези четири Неправителствени организации. На интернет страницата на „ Лайф “ същите организации са номер 1 по асимилиране на пари и по тази европрограма.Над 90% от плановете са записани като изпълнени по документи, само че изгодата за българската природа и страна е противоречива.

Проектите

Списъкът със извоюваните от „ еколозите “ планове е голям, по тази причина „ Труд “ обръща внимание на българската прокуратура единствено за тези, чието финансиране се равнява на бюджета на една дребна община.Първо са Зелени Балкани, които имат достъп до солидното финансиране от Европейски Съюз. Проектът „ Светло бъдеще за черния лешояд “ по „ Лайф “ е на обща стойност 3 483 411 евро. От тях безвъзмездната помощ от Брюксел е 2 607 648 евро. Останалите пари са самоучастие от изпълнителя на плана. Тоест Зелени Балкани и техните сътрудници са имали съвсем 1 милион евро, с цел да завоюват осъществяването.Така се пораждат два значими въпроса. Първият е изгодата от плана, макар голямото му финансиране - единствената вест за лешояд от България е, че такава птица, с маркери на тукашните еколози, бе хваната неотдавна в Йемен.Вторият въпрос е от кое място Зелени Балкани могат да си разрешат да съфинансират дейностите с съвсем милион евро лични средства единствено по един план.Същото е ситуацията и при плана „ Възстановяване на популациите на огромните европейски лешояди в България “ – общ бюджет 1 332 320 евро, безплатна помощ от Брюксел на стойност 666 164 евро. Останалите пари ги дават „ еколозите “.В последна сметка Зелени Балкани извършват два плана за лешоядите на обща стойност близо 5 милиона евро. Оказва се, че това е най-ценната и значима птица у нас. И поражда резонният въпрос – не е ли всичко заслон за източване на пари по европейски стратегии, без доказателства за осъществените действия и изгодата от тях.Зелени Балкани взе участие и във възобновяване на типа на белошипата ветрушка – там сумата е 1.378 милиона евро.Но това Неправителствени организации е единствено част от голямото смучене на европари, посредством което от години „ еколозите “ забогатяват.Българският клон на швейцарската офшорка WWF, управителен от дамата на Тома Белев – Веселина Кавръкова, също е бенефициент по съществени планове.По Оперативна програма „ Околна среда “ „ Труд “ ще спомене два от тях - „ Прилагане на действия от Националния проект за деяние за есетровите риби за възстановяване положението и запазване на есетрите в България “ на стойност 1 249 814 лв.. Както и „ Ограничаване на отрицателното въздействие на инвазивните типове и възобновяване на естествени местообитания, посредством залесяване с локални типове в поддържан резерват „ Сребърна “ - 918 765 лв.. Това са два плана с финансиране от над 2 милиона лв.. А има още доста.В тима, гълтащ европари играят още две основни Неправителствени организации от обединението „ За да остане природа в България “ - Българска фондация „ Биоразнообразие “ и Българско сдружение за отбрана на птиците (БДЗП).Двете извършват дружно „ Спешни ограничения за възобновяване и дълготрайно запазване на крайбрежната лагуна Атанасовско езеро “ на стойност 2 013 027 евро.БДЗП съумява да се вкопчи в – „ Запазване на популацията на червеногушата гъска в България “ – 2 656 608 евро и „ Живот за царския орел “ - 3 984 874 евро.

Резултатите

Резултатите от плановете за милиони евро, до които „ природозащитниците “ са имали достъп, през днешния ден не са ясни на никой, с изключение на на самите „ зелени “ реализатори. В оповестените мъгляви доклади на интернет страниците на НПО-тата се вижда, че тук таме има растеж на опазваните от тях типове, само че това е единствено съгласно техните данни, които не са потвърдени. А и в огромната си част са оспорени от самостоятелни специалисти.Публично е известно, че „ еколозите “ употребяват евросредствата не с цел да опазват природата – тази идея е маска, зад която се крият политически и персонални финансови ползи.Коалицията „ За да остане природа в България “ е едно с някогашната политическа партия „ Зелените “. Тази година групировката остана без име, тъй като бе наказана дефинитивно, че го е употребила нелегално 11 години.Но сега „ еколози “ вземат участие в листата на „ Демократична България “ за европейските избори, като акцията им явно е добре финансирана.Докато се вършат на жители, „ природозащитниците “ не престават да усвояват големи пари от Европейски Съюз, които употребяват за всичко друго, само че не и за опазването на околната среда у нас. Това ще продължава, до момента в който прокуратурата не се намеси и не спре „ зеления “ произвол.

Източник: Труд

https://trud.bg/%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B8-%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%82%D1%8F%D1%82-%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D1%82/
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР