“В играта на любов тя е колкото ловец, толкова и

...
“В играта на любов тя е колкото ловец, толкова и
Коментари Харесай

Бриджит Бардо: Животът ми като актриса започна с мизерия и евтини филми еднодневки

“В играта на обич тя е колкото ловджия, толкоз и плячка”, споделя Симон дьо Бовоар в биография на френската актриса, озаглавена “Бриджит Бардо: Животът, легендата, филмите”.

Родена в заможно парижко семейство на 28 септември 1934 година, тя живее в елегантния 16-и регион на Париж, покрай Айфеловата кула. Семейството прекарва уикендите си във вилата си западно от Париж, в Лувсиен, зимните ваканции - във Френските Алпи, а летните - в Сен Тропе, на Френската Ривиера.

“Бри”, както я наричали родителите й, е записана на уроци по балет от майка си Мари-Жан, както и на курсове за модели

Образът й на сладко момиченце се развива след първите й дни в стилния бизнес, когато среща Роже Вадим, помощник на режисьора Марк Алегре, разкрил най-големите звезди на френското кино през 30-те години на предишния век. Вадим бил изпратен от шефа си да види 16-годишното момиче по отношение на план за нов филм. Бардо не получава ролята, само че двамата с Вадим незабавно се влюбват бясно.

Той среща Бриджит с приятелите си в медиите, дава й книги като “Вторият секс” на Симон дьо Бовоар и я вкарва в секса. Двамата почнали да се срещат скрито, а по-късно и очевидно срещу волята на родителите й, които заплашили да я изпратят в Англия. Те омекнали едвам когато Бардо пробвала за първи, само че не за финален път да се самоубие, само че били безапелационни, че двамата не могат да се оженят, до момента в който тя не навърши 18 години. Роже Вадим Племянников - първата й обич, направил от нея жена и актриса.

Докато бил помощник на режисьора Марк Алегре, с цел да си докарва пари, попаднал на лъскаво дамско списание, чиято корица приковала вниманието му. Това бил съдбовният миг в кариерата за актрисата. Девойката от списанието Бриджит Анна Мари Бардо била единствено на 15. В детството си Бриджит, по прякор Бобо, страдала поради късогледите си очи и изпъкналите едри зъби. Спасение намирала в танците - още на 12 издържала конкурс и постъпила в Националния институт по танци при най-известните майстори.

Майка й решила да открие личен магазин за шапки на “Рю де ла Помп”, а в качеството на манекенка се вживяла самата Бобо, която се въртяла с балетни стъпки и шапка на главата измежду стойките. Поканата на Алегре да взе участие във кино лентата му провокирала фамилна стихия. Само дядо й се застъпил със популярната фраза:

“Ако на едно момиче му е писано да стане курва, то ще стане и без киното. Ако не му е писано, никакво кино не е в положение да я трансформира в такава”

Пуснали я на пробни фотоси. Бриджит бягала от учебно заведение - школата на Вадим й се коствала къде-къде по-важна. Родителите й научили за връзката й и се наложило да предложения Вадим у дома. Любимият провокирал потрес: дългокос, повърхностно облечен, говорел всякакви странни неща и бил без непрекъсната работа. Бриджит го защитавала от все сърце: той е надарен, ние се обичаме, татко му е бил посланик! Семейният съвет не се трогнал и решил да я прати някъде по-далече, да вземем за пример да учи в Англия.

Депресирана от мисълта, че няма да вижда обичания си, Бриджит поставила главата си във фурната и се изгорила, само че родителите й я разкрили в точния момент. Сватбата й с Вадим е в Париж на 21 декември 1952 година и това е последният път, в който Бардо се появява в консервативно облекло.

Първите години от брака им били доста сложни. Тогава, спомня си Бардо, “ние ужасно мизерствахме”. Живеели в ужасна квартира от две стаи без всевъзможни улеснения. Тя се снимала в евтини филми-еднодневки, правела фотоси за списания, а Вадим пишел сюжети и публикации и образовал своята Бри-Бри.
 С Пикасо
След четири години в киното Бриджит снима десетина филми, които са видяни с помощта на нейната хубост и съблазън. Първият филм на Вадим като режисьор - “И господ сътвори жената”, от декември 1965 година с присъединяване на брачната половинка му и звездата Жан-Луи Трентинян, трансформира всичко. Той реализира мълниеносен триумф, а актьорите се снабдяват с интернационална популярност.

Филмът поставя завършек на брака на Бардо с Вадим, откакто тя се влюбва в Трентинян. Четири години след блестящата си женитба в катедралата “Нотр дам” в Париж Вадим и Бардо се развеждат.

Бардо била бясно влюбена в Трентинян, който също се развел със брачната половинка си. Двамата живели дружно две години, само че по-късно фриволната секс богиня почнала връзка с артиста Жилбер Беко, който бил женен

Изневерите станали нещо всекидневно в живота й и тя постоянно първа си тръгвала от дадена връзка.

Самата Бардо признава, че имала над 100 любовници, някои от които дами

Жак Шарие е вторият й брачен партньор и татко на детето й. Тя не желала бременността, само че родителите на Шарие я убедили да резервира детето. Раждането вкъщи било мъчно. Бардо по този начин и не основава близка връзка със сина си Никола, роден през януари 1960 година, и Шарие поема попечителството върху детето.

На 26-ия си рожден ден Бриджит още веднъж пробвала да се самоубие, като погълнала цяло шишенце с приспивателни и разрязала китките си във вилата си в Ница. “Не съм основана да бъда майка. Не съм задоволително зряла и зная, че е извънредно да признавам това, само че не съм задоволително зряла, с цел да се грижа за дете”, споделя Бардо няколко години по-късно.

Бриджит още веднъж е тласната към меланхолия от същите медии, които непрекъснато я възхваляват. Тя мразела ордите от кореспонденти, които я следвали по петите и я разкривали безмилостно. Нейната хубост доближава зенита си през 60-те години и филмовата й кариера рухва в края на десетилетието.

Бардо има връзки с сътрудника си Уорън Бийти, музикантите Серж Гейнсбур, Нино Ферер, Баб Загури, преди да се омъжи за третия си брачен партньор, немският милионер и плейбой Гюнтер Закс в Лас Вегас. Закс спечелил сърцето й, като обсипал дома й в Сен Тропе с рози, пуснати от аероплан.

Бардо стартира певческа кариера при започване на 60-те години. Между 1962 и 1982 година тя записва към 70 песни. Бриджит напуща киното през 1973 година, “за да не се случи по този начин, че киното да я напусне. Това е доста типично за Бардо, да поема самодейността и продължава напред”, разкрива биографичната й книга.
 Бриджит Бардо и Роже Вадим
Самотна и нещастна през 40-те си години, тя се омъжва за четвъртия си брачен партньор Бернар д-Ормал през 1992 година Бизнесменът е някогашен консултант на крайнодесния Национален фронт. Прямата актриса е глобявана поради расистки мнения против мюсюлманите.

В момента Бардо живее в “Ла Мадраг”, усамотено имение в Сен Тропе, което има от 1958 година Тя постоянно е отказвала да прави извършения или да употребява пластична хирургия, за разлика от връстничките си Джейн Фонда и София Лорен. “В преклонна възраст Бардо още веднъж е предизвикателство за преобладаващите публични правила, този път за тези, които принуждават дамите, най-много филмовите звезди, да не признават възрастта си колкото се може по-дълго”, се споделя в биографичната книга.

“Тези два живота бяха моят късмет за успех”, споделя тя. “Първият ми живот ми разреши да съумея във втория. Ако не бях Бриджит Бардо, в случай че не бях известна в целия свят, не бих могла да направя и една десета от това, което направих за животните”, счита някогашната актриса, изиграла огромна роля за половото освобождение на дамите.

Бриджит Бардо изгрява в киното през 1956 година във кино лентата на брачна половинка си Роже Вадим “И Бог сътвори жената”. Там танцува огнено мамбо, буйно и съблазнително, облечена в дълга пола, с цепка до талията.

Сцената провокира скандал и е причина филмът да бъде неразрешен в някои щати на Съединени американски щати

За разлика от тях писателката Симон дьо Бовоар е възхитена: “Тя върви боса, обръща тил на елегантните тоалети, бижутата, парфюмите, грима, на целия този фалш... Прави това, което й харесва, което смущава”, написа тя. Преследвана от тълпи от фотографи, които дебнат всеки неин жест, скандалната актриса, която през живота си е правила няколко опита за самоубийство, е тотално лишена от персонален живот.

Цената, която заплаща, е, че ражда дете, което не желае, умножават се свадите, в които се забърква, съпрузите (четирима на брой), любовните й случки. И по-конкретно тази със Серж Генсбур, който основава за нея популярния рефрен “Je vais et je viens, entre tes reins...”

Една от известните й провокации е, когато приема поканата на военачалник Де Гол и се появява в Елисейския замък в хусарска униформа - по това време дамите е трябвало да влизат там облечени в рокли или поли. Генералът остава удивен, само че не и брачната половинка му.

Бриджит Бардо се е снимала в близо петдесет кино лентата. Много от тях са цялостни провали, само че има и няколко шедьоври. Опустошена от славата, тя поставя жесток завършек на филмовата си кариера през 1973 година Посвещава се на идеята на животните, откакто е видяла репортаж за лов на тюлени.

Подготви Поли БОЯНОВА
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР