В иетнамската война е едно от най-мрачните и кървави събития

...
В иетнамската война е едно от най-мрачните и кървави събития
Коментари Харесай

53 години по-късно – спомен за най-мрачния момент от Виетнамската война

В иетнамската война е едно от най-мрачните и кървави събития в международната история. Конфликтът лишава живота на над 1 млн. души, а последствията от него се усещат и до през днешния ден. От всичките зверства, осъществени по време на войната, едно се откроява със своите мащаби и шокираща свирепост. Става въпрос за клането в селото Ми Лай. На 16 март 1968 година там нахлуват американски бойци и убиват по жесток метод стотици дами, деца и възрастни мъже.

"It was insanity ": At My Lai, U.S. soldiers slaughtered hundreds of Vietnamese women and kids
— The Washington Post (@washingtonpost)
В навечерието на клането

През декември 1967 година в Южен Виетнам идва рота „ Чарли “, част от 1-ви батальон на 20-и пехотен полк. През идващите няколко месеца тя претърпява серия от произшествия, които костват живота на петима бойци (те стават жертви на клопки и заложени мини). Така се стига доникъде на март 1968 година, когато американското военно разузнаване рапортува за разкрити убежища на бойци от Народния фронт за избавление на Виетнам (НФОВ) в региона на град Сонг Ми – в това число в селото Ми Лай.

Рота „ Чарли “ получила разпореждане да нападна въпросния регион. Заповедите били освен да се обезвреждат вражеските сили, само че и да се изгорят всички къщи, да се отровят кладенците и да се избие добитъка. В навечерието на офанзивата, капитан Ърнест Мелина оповестил, че всички цивилни би трябвало да се съберат на локалното пазарище, а в случай че някой откаже – значи е член на НФОВ и би трябвало да бъде погубен. Военните нахлуват в Ми Лай в ранните часове на 16 март.

This is the story behind the photographs that showed the world what happened at My Lai
— TIME (@TIME)
Неописуема свирепост

Рота „ Чарли “ атакувала след къс артилерийски и въздушен обстрел. Вражески бойци, обаче, не са открити. В този миг множеството локални поданици се готвели за пазарен ден и не се пробвали да избягат. Стрелбата по тях почнала изведнъж. Хари Стенли, който е картечар от рота „ Чарли “, по-късно си спомня по какъв начин един американски боец намушкал с щика на своето оръжие възрастен мъж, а по-късно бутнал различен човек в бунар и хвърлил вътре граната. Стенли видял още по какъв начин към 20 души, главно дами и деца, били разстреляни пред храм, до момента в който се молели.

Десетки цивилни били натикани в напоителни канали, където били екзекутирани. Много от тях били убити персонално от втори лейтенант Уилям Калей, който ръководел един от взводовете, взели участие в офанзивата. Американските бойци стреляли и хвърляли гранати по всичко, което се движело. Зверствата траяли и през идващите два дни. Много дами били изнасилени и по-късно убити. Свидетелствата сочат, че множеството военни не взели участие в издевателствата, само че нито се пробвали да ги спрат, нито докладвали за случилото се.

A forgotten hero stopped the My Lai massacre 50 years ago today
— Los Angeles Times (@latimes)
Проява на подвиг

На фона на тези жестоки кръвопролития, един американски боен се откроил с проявената от него храброст и героизъм. Става въпрос за Хю Томпсън-младши. Когато прелетял със своя хеликоптер над Ми Лай, той незабавно докладвал за огромен брой убити и умиращи деца, дами и възрастни хора. Томпсън-младши и неговият екипаж станали очевидци на ужасяващи гледки – в това число по какъв начин капитан Медина прострелял в главата невъоръжена жена и по какъв начин група бойци разстреляли няколко цивилни, струпани в канал, цялостен с тела.

С риск за личния си живот, Томпсън-младши съумял да избави и изтегля 16 дами и деца, скрити в землянка. Той наредил на своя екипаж да стреля по всеки американски боец, който се опита да нападне беззащитните хора. След първия изпълнен курс до Ми Лай, той още веднъж се завърнал там, а член на неговия екипаж съумял да избави още едно дете, прикрито измежду телата на убитите локални поданици. През 1998 година трима ветерани, които предотвратили продължаването на всеобщите убийства, получили медали за проявената от тях храброст.

Survivors of Vietnam's My Lai massacre remember 'darkness and silence'
— Reuters (@Reuters)
Спомените на оживелите

На 16 март 1998 година в Ми Лай се състояла гала в памет на жертвите на клането. На нея участвали локални поданици, оживели от кошмарните събития, както и виетнамски и американски военни. Сред тях бил Хю Томпсън-младши, както и Фан Ти Нан, която по време на клането била на 14 години. Спасил я Томпсън-младши. В речта, която произнесла по време на церемонията, тя споделила: „ Ние в никакъв случай няма да извиним за случилото се. Опитваме се да не мислим за тези събития, само че в сърцата си носим белези, които няма по какъв начин да зараснат “. На събитието не участвал нито един формален представител на Съединени американски щати.

Подобна гала се състояла и на 16 март 2008 година Тогава своите мемоари споделила друга жена, която по време на клането била на 8 години: „ Цялото ми семейство беше избито – майка ми, татко ми, брат ми и трите ми сестри. Бях захвърлена в канал, цялостен с тела. Помня всичко толкоз ясно, все едно се е случило през вчерашния ден “. Година по-късно, Уилям Калей за пръв път обществено се извинява за всеобщите убийства: „ Не минава нито ден, в който да не се разкайвам за случилото се. Искрено съжалявам…ако се чудите за какво не съм се опитал да защитя тези хора, то имайте поради, че по това време аз бях втори лейтенант и просто изпълнявах дадените ми заповеди “.

"What it was like to cover the trial of the only man found guilty for his role in the My Lai massacre "
— TIME (@TIME)
Виновни или почтени?

Първите обвинявания за предумишлени убийства, осъществени в Ми Лай, са повдигнати против Калей и още 25 офицери и бойци през септември 1969 година Два месеца по-късно, шокиращи детайлности за случилото излизат в пресата и провокират вълна от неодобрение. Американската войска повдига обвинявания против 17 офицери за прикриване на информация по случая. Повечето обвинявания, обаче, са оттеглени, а единственият от въпросните военни, против който е извършен развой, е оневинен.

Ernest Medina, company commander acquitted in My Lai Massacre, dies at 81
— The Washington Post (@washingtonpost)
От всички упрекнати за присъединяване в всеобщите убийства, само Калей е приет за отговорен и е наказан на пожизнен затвор. Само два месеца по-късно, американският президент Ричард Никсън взема решение да промени това и упорства за преразглеждане на присъдата. Така, тя е понижена на 4 години и 1 месец. Капитан Ърнест Медина на собствен ред отхвърля изказванията, че е издавал заповеди, довели до клането и е оневинен по всички обвинявания. По-късно излиза наяве, че множеството бойци, взели участие в офанзивата против Ми Лай, са напуснали работа и затова против тях по този начин и не са повдигнати обвинявания.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР