В идните десетилетия профилите на покойници във Facebook може да

...
В идните десетилетия профилите на покойници във Facebook може да
Коментари Харесай

Мъртвите ще превземат Facebook до края на века

В идните десетилетия профилите на покойници във Фейсбук може да станат повече от тези на живи хора. Според последно изследване на Оксфордския университет, в случай че сегашните темпове на напредък се запазят, до 2100 година във Фейсбук ще има 4.9 милиарда профила на умряли хора.

Дори в случай че растежът спре изцяло през днешния ден, за същия интервал броят на тези профили ще бъде към 1.4 милиарда При този сюжет до 2070 година мъртвите ще са повече от живите.

Всичко това поражда куп въпроси, свързани с това какво се случва с персоналните ни данни след края на живота ни. Само като си помислим какъв брой селфита, статуси, ъпдейти, мнения, постове и какво ли още не генерира всеки един от нас през целия си живот...
 Снимка 421353

Какво се случва с всички тях след края на виталния ни път? Кой има права над всички тези данни? Кой ще може да ги ръководи в полза на околните, фамилиите и приятелите на умрелите? Въпроси, на които към момента няма съответни отговори.

В последно време името на Фейсбук се свърза с фрапантни пропуски в сигурността и политиката за предпазване на потребителските данни на сървърите на компанията.

Зукърбърг и неговият екип са наясно с казуса с мъртвите души и към този момент го адресират отчасти, давайки опция на всеки да добави контакт, който да получи достъп до профила му след неговата гибел.
 Снимка 349238

Впоследствие профилът бива " увековечен " и не се демонстрира на останалите консуматори. Остава обаче въпросът какво се случва с данните досега, а и какво се случва в случай че потребителят почине преди да остави контакт, който да го " наследи ".

В изявление за изданието Observer психологът Илейн Каскет прецизира, че когато членове на фамилията потърсят достъп до профила на покойника , от Фейсбук им дават отговор с фраза от сорта на: " Бихме желали да можем да ви помогнем, само че не можем. " Между редовете се чете, че те пазят (технически несъществуващите) права над персоналната информация на умрелия.
 Фейсбук, Марк Зукърбърг и за какво новите промени са просто прахуляк в очите ни
Защо новите промени във Фейсбук са просто прахуляк в очите ни

Социалната мрежа трансформира “кожата ”, само че не и нрава си

От Оксфордския университет означават, че са нужни всеобхватни промени. А до тогава може би би трябвало да включваме паролите за профилите си в своите завети.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР