В Хонконг започна обща стачка в подкрепа на исканията на

...
В Хонконг започна обща стачка в подкрепа на исканията на
Коментари Харесай

Обща стачка в Хонконг, стигна се до сблъсъци с полицията

В Хонконг стартира обща стачка в поддръжка на настояванията на участниците в всеобщите митинги, които не престават към този момент два месеца. Включиха се стотици хиляди жители. Стигна се до конфликти с полицията, която използва сълзотворен газ, с цел да разпръсне стачкуващите, съобщи радио " Свободна Европа ".

Едно от главните претенции е главата на подчинената на Китай локална администрация Кери Лам да подаде оставка. Демонстрантите упорстват китайските управляващи да съблюдават контракта за самостоятелния статут на мегаполиса. Те се оповестиха срещу ограничението на политическите права и свободи и за освобождение на арестуваните участници в митингите.

Световните организации оповестяват, че чиновниците на доста компании не са пристигнали на работа, има усложнения в работата на публичния превоз, анулирани са доста полети от локалното летище. Протестиращите блокираха изходите на метрото и автомагистралите.

Въпреки усложнената конюнктура, Кери Лам съобщи, че няма да подава оставка. Тя добави, че настояването да се отсрочи законът за изгонването на обвинени в Китай е било изпълнено. Същевременно тя дефинира обстановката като рискова и нестабилна, и подкопаваща стопанската система на Хонконг.

Китайските управляващи от своя страна оповестиха, че няма да стоят безучастно. Засега обаче те не са реагирали на последните събития.

Припомняме, Хонконг се върна под суверенитета на Китай през 1997 година Властите подсигуряваха на мегаполиса автономност в границите на концепцията " една страна - две системи. " Демонстрантите обаче показват неодобрение, че китайските управляващи се стремят да лимитират техните права и автономията на Хонконг. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР