В хода на пандемията в редица държави средната продължителност на

...
В хода на пандемията в редица държави средната продължителност на
Коментари Харесай

Коронавирусът съкращава драстично средната продължителност на живота

В хода на пандемията в редица страни междинната дълготрайност на живота внезапно се е намалила. В западноевропейските страни тя е спаднала на нива, каквито не е имало от Втората международна война насам. В някои страни за напълно малко време е премахнат целият прогрес в удължаването на човешкия живот, реализиран за десетилетия, установяват учените от " Leverhulme Centre for Demographic Science " към Оксфордския университет, който е един от най-реномираните в света. Учените са разгласили своето проучване в списанието " International Journal of Epidemiology ". Според него, при мъжете междинната дълготрайност на живота е намаляла в по-голяма степен, в сравнение с при дамите.

Най-драматично е в Съединени американски щати

Оксфордските учени са анализирали данни от общо 29 страни, множеството от които европейски. Извън Европа те са проучили ситуацията в Съединени американски щати и в Чили. В 27 от проучените страни през 2020 година междинната дълготрайност на живота е спаднала, а в 22 от тях спадът е с най-малко половин година. " В западноевропейски страни като Испания, Англия, Уелс, Италия или Белгия толкоз ниска прогноза за междинната дълготрайност на живота е имало за последно през Втората международна война ", споделя един от създателите на проучването Хосе Мануел Абурто.

В източноевропейските страни продължителността на живота се е съкратила изключително сензитивно. В България, Литва и Полша през 2020 година мъжете " са изгубили " 1,2 години от живота си. Най-рязко е спаднала междинната дълготрайност на живота измежду мъжете в Съединените щати: спрямо 2019 година те живеят приблизително с 2,2 години по-малко. В тази страна прави усещане най-много нарасналата смъртност на хора в трудоспособна възраст под 60 години, разяснява Ридхи Кашяп, съавторка на проучването. В множеството европейски страни се е повишила смъртността във възрастовата група над 60 години.Още през юни едно изследване, оповестено в списанието " British Medical Journal ", установи фрапантния спад на междинната дълготрайност на живота в Съединени американски щати.

Средната дълготрайност на живота е статистически предстоящият интервал от време, който остава на едно новородено до бъдещата му гибел. Този интервал се пресмята нормално благодарение на таблици с емпирични данни за смъртните случаи и честотата им в предишното, както и моделни догатки за бъдещи промени. Тоест, под " междинна дълготрайност на живота " цитираните проучвания имат поради възрастта, която едно новородено вероятно ще доближи, в случай че смъртността се резервира на същото ниво както по време на раждането му. През август 2021 тази междинна дълготрайност за Германия беше 78,6 години за новородените момчета и 83,4 години за новородените девойки, оповестява Федералната статистическа работа. Фактите сочат още, че през 2020 година смъртността се е повишила, изключително във възрастовата група над 70 години - както при мъжете, по този начин и при дамите.

Вече над 4,7 милиона жертви

Според преценка на американския университет " Джонс Хопкинс ", от началото на пандемията до момента коронавирусът е взел минимум 4,7 милиона жертви. В България смъртните случаи са към този момент близо 21 000. Само през вчерашния ден в страната са умряли 149 души.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР