В хода на извършваните проверки в обекти инспекторите често попадат

...
В хода на извършваните проверки в обекти инспекторите често попадат
Коментари Харесай

НАП - Варна: Книгата за дневни финансови отчети не е задължителна, но трябва да се води Регистър за ползвани касови бележки от кочан

В хода на осъществяваните инспекции в обекти инспекторите постоянно попадат на липса на Касова книга за дневните финансови доклади и специфичен указател за употребените касови бележки от кочан.

Към момента тези пропуски не са обект на глоба , само че това води до нарушение на отчетността.

От Национална агенция за приходите - Варна обръщат внимание, че в хода на контролните дейности, инспекторите „ на терен “ ревизират и за съществуване, респ. липса на разнообразни регистри за отчитане на продажбите в комерсиалните обекти, като най-често липсва Регистър за употребени касови бележки от кочан.

С цел повишение информираността, от локалния офис на организацията във Варна припомнят, че този указател е нужен за разказване на употребяваните касови бележки от кочан за деня и се употребява при следните случаи:

1. ремонт на ФУ – „ ремонт “

2. прекъсване на захранващото напрежение – „ прекъсване на напрежението “, начален и краен час на интервала

3. кражба на ФУ – „ кражба “

4. експертиза на ФУ от БИМ – „ експертиза “

5. неспособност за изпращане на данни – „ блокирало ФУ “.

Ако лицето няма подобен указател в комерсиалния си обект може да употребява Книга за дневни финансови доклади (КДФО) или по-известна като касова книга, като попълня съответните полета за задачата.

Кочанът с касови бележки наложително би трябвало да е прономерован , прошнурован и подпечатан с щемпел на компанията, стопанисваща комерсиалния обект, както и да е маркирано към кое фискално устройство ще се употребява (ако то не работи заради някои от изброените нагоре причини).

Попълването на Регистъра се показва във в ключване на издадените касови бележки от кочан за деня , като се вписват както началният, по този начин и крайният номер на касовите бележки, издадени за деня. Отразява се и общият оборот, изчислен въз основа на всички касови бележки за деня.

Още едно условие е да се включи и свободен текст , поясняващ каква е повода да се употребяват касови бележки от кочан. Изключение от отпадналото обвързване за водене на касова книга са търговски или ведомствени бензиностанции , които не работят напълно на самообслужване и употребяват Електронни системи с фискална памет (ЕСФП). При тях остава условието за водене на касова книга.

Съгласно член 39, алинея 5, изречение трето от Наредба № Н-18/13.12.2006 година при продажби на артикули и услуги от автомати на самообслужване, в това число при продажби на течни горива във/от обекти, които са напълно на самообслужване, лицето по член 3 не води книга за дневните финансови доклади.

Повече информация може да бъде открита в публична интернет страница на Национална агенция за приходите, Фискални устройства и Документи за продажба.

„ Апелираме към непринудено съблюдаване на данъчно-осигурителното законодателство и имаме вяра, че в случай че всички съблюдаваме разпоредбите, изпълняваме отговорностите и си търсим правата, ще имаме по-добра фискална просвета. Нека не забравяме, в случай че не ни е възложен касовия бон да го желаяме и да проверим неговата достоверност. Това е допустимо с мобилното приложение на приходната организация – NRA Mobile, което сканира QR кода върху бележката. То може да се изтегли през App Store за телефони с операционна система iOS или през Гугъл Play “, сподели Властиана Николова, териториален шеф на Търговско дружество на Национална агенция за приходите Варна.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР