В хода на делото във Върховния съд на Лондон, Обединеното

В хода на делото във Върховния съд на Лондон, Обединеното ...

*Ново развитие на сагата с покупка на БТК в Лондонски съд.


В хода на делото във Върховния съд на Лондон, Обединеното Кралство, по обжалване на резултатите от продажбата на българския телекомуникационен оператор Vivacom, заведено от Дмитрий Косарев свидетелски показания доказаха твърденията за меко казано „странната сделка" на Спас Русев, пише сайта Афера.

На 14 май 2019 г. в хода на открито заседание на Върховния съд на Лондон, Обединеното Кралство, по дело за обжалване на резултатите от мошеническия аукцион по продажбата на българския телекомуникационен оператор Vivacom бяха открити нови доказателства - свидетелските показания на г-жа Джойслин Бенет.

Г-жа Бенет, гражданка на САЩ с постоянно местожителство в Швейцария, е директор на компанията Leman Nominee Company Limited. Тази компания се представя като професионален доверен собственик (trustee) по отношение на многочислените тръстове за различни клиенти.

Свидетелските показания на г-жа Бенет по всички съществени въпроси потвърждават заявленията на компаниите-ищци Empreno Ventures Limited и LIC Telecommunications Sarl, чийто бенефициант е Дмитрий Иванович Косарев, направени в рамките на продължаващите от 2016 год. съдебни процеси относно т.нар. аукцион за продажбата на Vivacom.

Госпожа Бенет потвърждава фиктивния характер на „аукциона", проведен от ВТБ Капитал, за да бъде продаден телеком-операторът на принадлежащия на самите ВТБ и неговите топ-мениджъри купувач - компанията Viva Telecom (Luxemburg) S.A. по съществено занижена цена с цел моментална препродажба на стратегически инвеститор, но вече на пазарна цена.

Госпожа Бенет също потвърждава, че Спас Русев атакува ВТБ Капитал за липса на средства, получавайки от банката цялото необхдимо финансиране, а ВТБ Капитал скрил, че стои зад г-н Русев. Тези свидетелски показания потвърждават иска в пълен обем, и тяхното представяне пред съда предвещава началото на нов етап в съдебните спорове.

Свидетелските показания съдържат примери на преписката, която г-н Русев изпратил на г-жа Бенет. Г-жа Бенет също обещала да представи допълнителна преписка, която е получавала директно от Спас Русев (в това число и препращаните й от Спас Русев съобщения на трети лица), или на която е била в копие.

Показанията на Джойслин Бенет са взети в петък, 3-ти май 2019 год., непосредствено преди началото на съдебните заседания, провеждането на които продължава и сега (7-9 май и 13-15 май 2019 год.).

*Заглавието е променено от редактор на Агенция КРОСС

Източник: cross.bg