В ход са няколко от най-големите инфраструктурни проекти за Русе.

...
В ход са няколко от най-големите инфраструктурни проекти за Русе.
Коментари Харесай

В ход са мащабни инфраструктурни проекти за Русе

„ В ход са няколко от най-големите инфраструктурни планове за Русе. Стартираха двата огромни плана за замяна на осветлението с енергийно дейно, текат главните поправки на няколко улици с кредитни и държавни средства, направихме и първа копка на плана за битка с така наречен „ топлинен остров “ в центъра на града “, разгласи претендентът за втори мандат като кмет на община Русе Пенчо Милков.

.

7 са към този момент общинските здания, върху които са построени фотоволтаични системи. Последните две са ДГ “Русалка “ и Дома за остарели хора „ Възраждане “. Там инсталациите ще понижават и разноските за улично осветяване. Дейностите са част от общинския план, спечелил финансиране по Норвежкия финансов механизъм. Предстои да бъде сменено с енергийно дейно осветлението в кварталите Дружба 1, 2 и 3, Чародейка - Север и Юг, и основните улици – бул. „ Христо Ботев “, бул. „ Гоце Делчев “, бул. „ Васил Левски “, бул. „ България “, бул. „ Липник “, ул. „ Плиска “, ул. „ Наум “, ул. „ Доростол “ и бул. „ Тутракан “. В края на октомври бе подписан и договорът с обезпечен резултат (ЕСКО), според който вложител ще подмени с енергийно дейно уличното осветяване в разнообразни региони, включително в кв. „ Средна кула “ и „ Долапите “, за своя сметка. След осъществяване на дейностите и единствено при доказване на икономиите Общината пристъпва към погашение на инвестицията на вноски от спестените средства. Планира се общо 4 418 осветителни тела да бъдат сменени по контракта, като по този метод ще се икономисват близо 24 % от разноските за електрическа енергия в Русе, 59,88% от тези в Средна кула и 47, 64% - в Долапите.

 

Освен осветлението, в ход е и обновяването на пътната инфраструктура в Русе. Тече главният ремонт на ул. „ Плиска “ с държавно финансиране, където с изключение на пътните платна се построяват и тротоари с велоалея. С кредитни средстваn се ремонтират сектори от улиците „ Хан Крум “, „ Бистрица “ и „ Проф. Асен Златаров “. Подготвя се документите за главния ремонт на още над 20 улици с притеглен капитал, а ул. „ Доростол “ и „ Тулча “ ще се рехабилитират изцяло със средства, отпуснати от Министерския съвет през предходната година. За намаляване на следствията от така наречен „ топлинен остров “ в града беше направена първата копка на бъдещата зона за директно прекосяване и отдих в подлеза на бул. „ Цар Освободител “. Там ще бъде построено отвесно озеленяване, естествено и изкуствено помрачаване на региона и изстудяване посредством пулверизация на вода, създаване на поливна система и питеен шадраван и други Проектът е напълно финансиран от Норвежкия финансов механизъм и допълваа изграждащите се поливни системи на доста места в града – пл. „ Д-р Мустаков “,
кея, градинката при пл. „ Дунав “ и др.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР