В ход, който заплашва да потвърди нарастващия военен разрив между

...
В ход, който заплашва да потвърди нарастващия военен разрив между
Коментари Харесай

The National Interest: Няма F-35, няма проблем за Турция

В ход, който заплашва да удостовери възходящия боен раздор сред Турция и НАТО, съветската отбранителна индустрия засилва напъните си да продаде на Анкара своя изтребител Су-35 малко след договорката за доставката на зенитно-ракетните системи С-400, която докара до изхвърлянето на Турция от програмата за производството на самолетите от пето потомство F-35. Въпросът е за какво, отбелязва Марк Епископос в публикация за американското издание The National Interest, представена от организация " Фокус ".
Изпълнителният шеф на „ Ростех “ Сергей Чемезов направи ясно изказване за желанията на Русия предходната седмица: „ Ако нашите турски сътрудници проявят интерес, ние сме подготвени да разработим доставката на Су-35 ". Това предложение значи отклоняване от първичните планове на Русия за продажба на Турция на най-новия си изтребител Су-57, оповестени по-рано това лято.
Изданието написа, че сега Су-35 е най-модерният съветски изтребител за въздушно предимство. Замислен като краткотрайно решение за поддържане на съветските Военновъздушни сили (ВКС) до въвеждане на въоръжение на Су-57, Су-35 реализира непреодолимо комбиниране от продуктивност и повсеместност на ролята с осъвременения си комплект авионика, Вимпел Р-77 ракети „ въздух-въздух “. Предложението на Чемезов отразява увереността на Русия, че Су-35, за разлика от Су-57, може да се създава всеобщо в задоволителни количества, с цел да задоволи периодите за доставка при започване на 2020 година в Турция.
Съобщението на Чемезов пристигна единствено два дни, откакто Вашингтон публично в профил Турция от програмата за F-35, която коства на Анкара милиарди долари за работа по контракт и трансфер на технологии (турският външен министър Мевлют Чавушоглу обаче отхвърли Турция да е отстранена от програмата за американските изтребители - бел. ред.). Решението на администрацията на Тръмп идва на фона на опасенията на Съединени американски щати, че разполагането на С-400 - „ съветска платформа за събиране на разследващи данни “ - в непосредствена непосредственост до F-35, ще компрометира опциите на самолетите.
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган неведнъж е заявявал през предходните месеци, че зад придобиването на С-400 стоят проектите за задълбочаване на руско-турското партньорство в региона на защитата, най-много това се показва в проектите му за взаимно произвеждане на системата за противоракетна защита С-500 с Русия.
В допълнение към Су-35, актуалните перспективни разновидности за импорт в Турция - в случай че не се постановат спомагателни западни наказания - включват Eurofighter Typhoon и шведския Saab JAS 39 Gripen. Но най-сериозната конкуренция на Су-35 идва от самата Турция, под формата на дългогодишната упоритост на Анкара да създаде лично пето потомство изтребител TF-X. Проектът се радва на необятна политическа поддръжка в турското ведомство за сигурност, само че е възпрепятстван от прекомерно високата му цена и продължаващи разногласия с английския снабдител на съставни елементи. И най-после, турският защитителен бранш е добре насочен да употребява Русия и Запада един против различен в търсене на удобни условия за внос; относително малко евентуално, само че не и невероятно като дълготрайна вероятност е Анкара да внесе американски изтребители, в случай че се сдобри с Вашингтон през идващото десетилетие и удостовери още веднъж своя ангажимент към общата отбранителна инфраструктура на НАТО.
Ако Алианса може да отхвърли договорката С-400 като еднократна спекулация, тогава договорът за импорт на Су-35 ще удостовери това, което някои западни анализатори дефинират като дълготрайна преориентация в целите на турската защита. Руската работа за сигурност - несъмнено – се стреми да се възползва от обстоятелството, че самото публично разискване на покупката на Турция на Су-35 има разрушително въздействие върху американско-турските връзки, отбелязва военният специалист Александър Перенджиев. Въпреки това Кремъл се надява да употребява репутацията, извоювана от договорката С-400, с цел да реализира повече от просто морална победа.
Последните мнения на вицепремиера на Русия Юрий Борисов за продажбата на съветски военни самолети в Турция отразяват уместно резюме на западните страхове: „ Защо не? Прецедентът към този момент е изработен “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР