В ход е спасителната операция за спасяване на двама български

...
В ход е спасителната операция за спасяване на двама български
Коментари Харесай

9 българи са в неизвестност след пожара на ферибота край Корфу

В ход е избавителната интервенция за избавяне на двама български водачи, които са заклещени в горящия транспортен съд край остров Корфу, оповестява Държавната гръцка телевизия ЕРТ. Към момента 278 са избавени, само че възможностите за разкриване на изчезнали понижават, защото след няколко часа няма да има дневна светлина. По последна информация 9 българи са в неопределеност.

Най-малко 11 са в неопределеност, в това число 3-ма гърци, съгласно данните досега. Останалите - по информация - са българи, турчин и литовец. Притеснението нараства за двамата български водачи на камиони, които останаха в капан в гаража на горящия Еврофери. В ход е интервенцията по освобождението на двамата българи, които са се свързали с Властите.

В момента двама от спасителите търсят метод да се приближат до двамата българи, които са заклещени в гаража. След като завърши първата фаза, те ще се опитат да слязат в гаража дружно с още 6 спасители от Янина, които чакат в подготвеност. Освен това пешеходно поделение на Специално звено за ръководство при бедствия с към 20 души е готово да се намеси, а ескадрила на подводните задачи на Бреговата защита също ще помогне за спасяването.

На място има транспортен съд с пожарни коли, които изпускат непрекъснати струи вода върху кораба и влекач, който също се пробва да погаси огъня. Работят и три хеликоптера.

Полагат се всички вероятни старания за гасене на пожара на кораба с 3 влекача с противопожарна дарба и пътнически ферибот от открит вид E/G-O/G, който транспортира две противопожарни коли. Очакват се и плаващ противопожарен автомобил, както и влекач с нараснала огнева мощност.

Към мястото се насочва поделение на подводните задачи на гръцката брегова защита, като се вземат подобаващи ограничения за замърсяване на морето.

Според известие на болница в Корфу, 10 пациенти (9 мъже и една жена) са откарани в Спешна помощ, на които е оказана първа помощ.

Шестима от тях са с лек респираторен дистрес заради поемане на монооксид, общото им положение е положително и остават приети в болница в Белодробно-патологичната клиника на болничното заведение за осъществяване на кислородна терапия.

Представителят на бреговата защита капитан Никос Лагкадианос съобщи, че продължава интервенцията по издирването на 11-те изчезнали, като уточни, че в листата на избавените има още едно лице, което не е в формалния лист на пасажерите.

Общо 291 души са били на борда. 22-ма от пасажерите са гърци, от които 15 пасажери и 7 членове на екипажа. Възможно е пасажерите да са 293, защото има най-малко едно нерегистрирано лице.

По публична информация от Пристанищна дирекция Игуменица, на кораба " Еврофери Олимпия " - издигнат през 1995 година - е имало 239 пасажери, 51 екипаж, 153 камиона и 25 леки коли.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР