В ход е създаването на „Индустриално-технологичен парк Варна“, като общината

...
В ход е създаването на „Индустриално-технологичен парк Варна“, като общината
Коментари Харесай

В ход е създаването на „Индустриално-технологичен парк Варна“


В ход е основаването на „ Индустриално-технологичен парк Варна “, като общината и Национална компания „ Индустриални зони “ ще учредят смесено сдружение за реализацията на плана. Това стана ясно по време на среща на заместник-министъра на стопанската система Александър Манолев с представители на бизнеса от района. Дискусията се инициира от регионалния шеф Стоян Пасев.

Община Варна дава парцел с директен изход на Черно море, ситуиран в островната част на Южна промишлена зона („ Острова “) в гр. Варна с повърхност от 41 680 кв.м., а задължението на страната ще бъде да построи инфраструктурата, стана ясно по време на срещата. „ Обсъждахме в действен порядък всички въпроси с кмета Иван Портних, като се надяваме в къси периоди да стартираме работа по Подробния организационен проект на зоната и Плана за регулация, с цел да може по-късно да стартира и физическата работа в нея “, изясни зам.-министър Манолев. По думите му зоната е на основна локация, осигуряваща бърз достъп до воден, железопътен, авто и въздушен превоз, а към нея има и деклариран инвеститорски интерес. „ За последните 10 години на територията на област Варна има 15 сертифицирани плана по Закона за поощряване на вложенията на обща стойност от към 800 млн. лева Надявам се и имам вяра, че с новата индустриална зона ще имаме нов растеж на вложенията и нови разкрити работни места в района “, уточни икономическият заместник-министър.

Той разяснява и че Варна има доста положителни макроикономически индикатори, които също са причина повече вложители да я изберат. Брутният вътрешен продукт на глава от популацията във Варна е по-висок от междинния за страната – 12 517 лева./човек, а брутните заплати в региона надвишават 10 000 лева годишно, задържайки Варна на пето място в страната по този индикатор. Висшистите в региона са 30%, а несъмнено предимство е, че Варна е и одобрен туристически център, стана ясно от неговото изявление.

По време на полемиката бяха коментирани и опциите за кандидатстване по Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “. „ Към сегашния миг по ОПИК са подписани общо 77 контракта за безплатна финансова помощ на територията на региона, като общата им стойност е близо 37 млн. лева “, заяви зам.-министър Манолев. По думите му през предишния програмен интервал 2007 – 2013 година, към 150 локални компании са осъществили планове на обща стойност от към 100 млн. лева „ Надявам се тези числа да бъдат достигнати и надхвърлени през сегашния програмен интервал “, сподели Александър Манолев.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР