В ход е разследване на схеми за фалшиви стажове и

...
В ход е разследване на схеми за фалшиви стажове и
Коментари Харесай

Пенсионери ще връщат над 70 000 лв., ако се докажат с фалшиви стажове

В ход е следствие на схеми за подправени стажове и компенсации на пенсионери и гурбетчии от Неделино. Седем души от общината ще би трябвало да върнат над 70 000 лв. , в случай че се потвърди, че стажовете им са подправени, удостовери шефът на Национален осигурителен институт в Смолян Валентин Гаджев.
Проверка на схемите е направена след неизвестен сигнал до Териториалното отделение на Национален осигурителен институт в Смолян. В него поименно са посочени четирима мъже и три дами. Полицията е поела случаите е образувала досъдебно произвеждане.
" На една от дамите към този момент има повдигнато и обвиняване " , заяви Гаджев. Той добави, че в случай че правосъдните инстанции потвърдят подправени стажове, пенсионният орган би трябвало да се произнесе с предписание за възобновяване на сумите. Той добави, че всеки от тях би следвало да възвърне по към 10 000 лв. на страната.
С негови решения изплащането на пенсиите на седемте възрастни е спряно, до момента в който се откри дали стажът им е автентичен. Разследването води до съмнения, че неделинци са си купили стажа от длъжностно лице, което им изработило документите за софийски предприятия.
Седмината пенсионери получили по няколко години стаж за първа и второкласен труд от железопътен цех " Георги Димитров " - София, " Строймашинженеринг " - София и " Строймашремонт " - София.
Повечето от тях обаче не можели да отговорят на въпросите на проверяващите по кое време и къде са живели в столицата като са работили там . С този стаж обаче получавали по над 500 лв. пенсия на месец.
Гаджев разяснява, че напоследък зачестяват случаите на хора с подправен стаж или компенсации за работа в чужбина, като се употребяват луфтове в системата и най-вероятно от това някой изкарва пари, само че хората в последна сметка остават излъгани.
Наскоро се разбра, че за 42-ма гурбетчии от Неделино има подозрения за фиктивна работа в Испания и се водят каузи. На тях също са спрени компенсациите, до момента в който се обясни дали има подозрения корист.
" Ако се потвърди, че стажът им като гурбетчии е подправен, те ще би трябвало да връщат общо над 240 000 лв. на страната. Проверката за компенсациите им е разпоредена от Централното ръководство на Национален осигурителен институт, поради подозрения в огромното количество хора при един застраховател назначени за малко време ", уточни Гаджев.
Гурбетчиите имат трудови контракти за земеделска работа в Испания за по 10-15 дни, а в действителност проверяващите се натъкват, че са били на гурбет едвам по 3 дни или въобще не са излизали от България. Те се употребяват от Европейския правилник, съгласно който, когато се работи в страна - членка на Европейски Съюз и имаш обезпечаване, получаваш обезщетение от 60% от заплатата, която си получавал от последния шеф.
Неделинските гурбетчии били обезпечавани на висок предел и откакто работодателят ги съкратил, компенсациите им като безработни били по към 74 лева дневно от Държавното публично обезпечаване.
По 34 от 42 случая Административният съд в Смолян удостовери решенията на Национален осигурителен институт за прекъсване на компенсациите и те към този момент се апелират във Върховен административен съд. 8 са върнати за преразглеждане.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР