В ход е най-голямата мобилизация в историята на странатаБез ток,

...
В ход е най-голямата мобилизация в историята на странатаБез ток,
Коментари Харесай

Израел обяви тотална блокада на ивицата Газа

В ход е най-голямата готовност в историята на страната
Без ток, без храна и без гориво

Сухопътната атака се обрисува като вероятен сюжет

Израел постанова тотална обсада на следената от Хамас линия Газа, която включва възбрана за внасяне на храни и горива и спиране на електричеството. Това съобщи израелският министър на защитата Йоав Галант, представен от Би Би Си.

Тези ограничения идват в отговор на най-мащабната офанзива против Израел от десетилетия насам, откакто Хамас организира изненадващо нахлуване, наречено интервенция “Бурята Ал Акса ” в събота. Тогава групировката изстреля хиляди ракети против Израел, а въоръжени палестинци нахлуха през границата по суша, въздух и вода и нападнаха хората в околните селища.

Израелските управляващи оповестиха, че са разкрили минимум 260 убити на музикален фестивал в пустинята Негев, като в това време над 100 души са взети за заложници от Хамас, измежду които дами, деца, възрастни хора и високопоставени израелски офицери.

В същото време Израел още веднъж бе подложен на ракетен обстрел от Газа в понеделник, единствено няколко часа откакто армията разгласи, че е овладяла изцяло територията си по границата. Израелските медии оповестиха за офанзиви към Ерусалим и Тел Авив, като една от ракетите е достигнала летище “Бен Гурион ”, което е на 20 км от Тел Авив. Сраженията не престават в южната част на Израел, като общият брой на починалите в спора надвишава 1100 души.

В отговор военните сили на Израел оповестиха, че са поразили повече от 1000 цели на Хамас и групировката “Ислямски джихад ” в Газа, в това число командни центрове и резиденция на почитан чиновник на Хамас. Ударите са нанесени от израелската войска с изтребители, хеликоптери и артилерийски снаряди в границите на интервенция “Железен меч ”.

Говорителят на израелската войска подполковник Джонатан Конрикус разгласи, че 100 хиляди израелски бойци са събрани по южната граница на страната, като съгласно военните задачата им е в края на тази война Хамас към този момент да не съставлява военна опасност за Израел, както и да се постави завършек на властването на Хамас над Ивицата Газа. В същото време Израел разгласи, че активизира 300 хиляди резервисти - рекорден брой за толкоз малко време в историята.

Публикации в американски медии също удостоверяват, че се чака израелската войска да нападна Газа по суша в идващите дни. “Досега израелските министър председатели, в това число Бенямин Нетаняху, се съпротивляваха против натиска да бъде изпратена огромна мощ в Газа, само че в този момент наподобява несъмнено, че ще има масирана военна интервенция ”, написа Джеръми Бауън от Би Би Си, който дълги години отразява района. По неговите думи даже в случай че задачата бъде реализирана, ще останат въпросите по какъв начин ще се ръководи Газа, откакто Израел се отдръпна.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР