В Харвардския университет в САЩ се състоя церемонията по връчването

...
В Харвардския университет в САЩ се състоя церемонията по връчването
Коментари Харесай

Абсурдните научни открития

В Харвардския университет в Съединени американски щати се състоя церемонията по връчването на Игнобеловите награди, които пародират същинските Нобелови награди. Призовете се присъждат всяка година за неуместни научни разработки от харвардското хумористично списание "Анали на невероятните проучвания " със съдействието на Студентската асоциация на физиците, Асоциацията на научните фантасти и Харвардското компютърно общество.

Игнобеловата награда по физика отиде през 2017-а в ръцете на френския академик Марк-Антоан Фардин. В проучването му "Реология на котките " се споделя, че защото тези животинки могат да одобряват формата на съда, в който са потопени, те могат да бъдат както твърди, по този начин и течни. Според наблюденията на учения възрастните котки се "разтичат " по-бързо, в сравнение с дребните котенца.

Победители в региона на стопанската система станаха двама австралийски откриватели. Те са стигнали до извода, че храбрата прегръдка с крокодил прави индивида по-хазартен. Според резултатите от създаването им човеци, които са контактували с рептилиите, без да се опасяват, вършат доста по-високи залози в казината от тези, които се опасяват. Австралийците направили опит със 103-ма участници, който посочил, че при контакт с хищниците мозъкът на играчите интерпретира неправилно прочувствената възбуденост като неспокойствие от шанса в играта.

Корейският откривател Хан Джи Вон бе почетен с премията в региона на хидродинамиката за отговора на въпроса по какъв начин да не разливаме кафето си. Той напълнил с ароматната течност чаша за вино и бирена халба, които подложил на трептения, имитиращи човешкото вървене. Кафето от халбата се поразляло много, до момента в който при чашата нямало сходни проблеми. Но когато нараснал интензивността на вибрациите два пъти, обстановката се трансформирала радикално - течността в халбата останала съвсем неподвижна, до момента в който тази в чашата се разляла. Хан Джи Вон стигнал до извода, че рискът от разплискване на кафето понижава, в случай че човек обхване с дланта си чашата от горната страна и... върви обратно.

Наградата за анатомия получи британецът Джеймс Хиткоут за проучването му на човешките уши. Ученият е анализирал размерите на ушните миди на двеста души на възраст сред 30 и 93 години. Изследването, осъществено още през 1995-а, открило, че след навършването на 30 години човешките уши порастват с към 2 милиметра за десетилетие.

Премията за медицина бе връчена на френските невробиолози, потвърдили, че в човешкия мозък има област, отговаряща за отвращението към сиренето. Участниците в опита били сложени в скенер за ядрено-магнитен резонанс, след което им дали да помиришат чедър, козе сирене и швейцарски грюер. Така учените разкрили активизиране на базалните ганглии в една от областите на мозъка.

С Игнобеловата премия за мир бе почетен швейцарският екип от учени, изяснил, че звуците на инструмента на австралийските туземци - диджериду, понижават хъркането. Според швейцарците свиренето с него укрепва горните дихателни пътища. Освен всичко друго сходни музикални практики можели да ни отърват и от подли болести като сънната апнея.

Учените, прозрели, че плодът възприема по-добре музиката, в случай че тя звучи във влагалището на майката, са носители на наградата за акушерство. Изводът е изработен след опит със 106 дами, бременни сред 14-ата и 39-ата седмица. Докато мелодиите звучели, откривателите проследявали изражението на лицето на плода благодарение на ултразвук.

Колкото до премията в областта на храненето, с нея са отличени хората, открили, че дребните прилепи на драго сърце пият човешка кръв. Те означават, че нормално невръстните летящи мишки се хранят с кръвта на птици и рядко атакуват животни. Но откакто изучили фекалиите на прилепи, обитаващи горите в североизточната част на Бразилия, разкрили в тях съществуването на ДНК на кокошка и на човек. Учените свързват откритието си с намаляването на броя на дивите птици.

Премията за когнитивни науки беше присъдена на група откриватели, учещи близнаците. Те направили опит, от който станало ясно, че еднояйчните близнаци не всеки път схващат, чие е изображението на фотосите. Което на собствен ред ги предиздвикало да допускат, че това може да повлияе върху усещанията им за себе си и за близките.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР