В Харвардския университет раздадоха за 29-ти път наградите Шнобел, които

...
В Харвардския университет раздадоха за 29-ти път наградите Шнобел, които
Коментари Харесай

Българско участие в наградите за най-абсурдните научни изследвания Шнобел на Харвард

В Харвардския университет раздадоха за 29-ти път премиите Шнобел, които всяка година се присъждат за десетки научни достижения, " които първоначално те карат да се усмихнеш, а след това да се замислиш ", както е записано в устава. Всяка година церемонията по награждаването се трансформира в комедийно шоу с детайли на парадокс по дадената тематика, а премиите се връчват от същински Нобелови лауреати, които за задачата поставят бутафорни очила, изкуствени носове и смешни шапки. Тази година в ролята на награждаващи се явиха Ерик Маскин, притежател на премията Нобел за стопанска система за 2007 год, Ричард Робертс- физиология и медицина за 1993 г и Джеръм Фридман- физика 1990 година. От техните ръце лауреатите на премията Шнобел получиха чекове за 10 трилиона зимбабвийски $ (равни на към 40 американски цента), дипломи и смешни статуетки. Те съставляват чаша за кафе, заобиколена от запалка, опаковка от дъвка, четка за зъби и други предмети, отразяващи основната тематика на церемонията- навиците. А ето и тазгодишните достижения в другите области. Любопитното е, че в премията за биология е извоювана от интернационален екип, в който наред със Сингапур, Китай, Австралия, Полша и Съединени американски щати, попада и България. Изводът от извършените изследвания сочи, че в случай че намагнетизираш мъртви хлебарки, те доста по- дълго от живите съхраняват магнитните си свойства. По резултатите от това увлекателно проучване е била написана научна работа с тематика " Биомагнетични характерности на живи американски хлебарки. "
А ето и останалите:
Физика
Наградата в тази категория получи проучване за това, за какво и по какъв начин австралийски вомбати изхождат кубчета. Сред многочислените създатели на тази интернационална разработка се оказват двама учени от Тайван, които получават премията " Шнобел " за повторно в съвсем 30 годишната история на премията. Първия си " Шнобел " Патрисия Ян и Дейвид Ху получават през 2015 година, когато потвърждават, че продължителността на уринирането при всички млекопитаещи е почти идентична и трае към 21 секунди.
Медицина
Наградата получава италианецът Силвано Галос, който потвърждава, че наличието на пица в храната оказва помощ за положителното здраве и снижава риска от рак на храносмилателните органи, само че единствено в случай че пицата е приготвена в Италия.
Медицинско обучение
Наградата в тази област е дадена на проучване за способ на образование на студенти- медици благодарение на звуковите сигнали, с които нормално се упражняват кучета- като тиктакане с език да вземем за пример. Статията по този начин се и назовава " Трениране на условния инстикт при осъществяване на ортопедични интервенции. "
Икономика
В тази категория побеждават учени от Холандия, които изяснили в чии пари има най- доста болестотворни бактерии. Както се оказва, в директен смисъл най- мръсни са банкнотите в Румъния.
Анатомия
Най- положителни в тази област са френски учени, които проучили " температурната асиметрия на тестисите при голи и облечени мъже " и изяснили, че лявата топка нормално е по-топла от дясната, само че единствено в случай че мъжете са облечени.
Химия
Шнобел по химия тази година се дава на японски професор, който пресметнал размера слюнка, отделяна всекидневно от петгодишно дете. Ученият провел опита със личните си деца по следния начин- теглил банани, давал им да ги дъвчат, след това да ги плюят и отново теглил. Изяснил, че за едно денонощие петгодишно дете отделя към половин литър слюнка.
Инженерно дело
Наградата в тази област отива при иранския академик Иман Фарабахша,патентовал уред за промяна на памперси. Изследователят не съумял да пристигна на церемонията, само че изпратил видеозапис, който, по данни на уредниците, не пристигнал в точния момент за началото на церемонията.
Психология
Тук премията получава немски академик, който потвърдил първо, че да сложиш в устата си писалка прави индивида благополучен, обаче след това разкрил, че това не е по този начин..
Световна премия
Лауреатите на тази най- висока премия са екип учени от Англия и Сингапур, които пробвали да измерят количеството наслаждение, усещано от човек, когато успее да се почеше там, където го сърби. 
Наградите " Шнобел " се раздават от 1991 година от списание " Анализи на невероятните проучвания ". Всеки може да номинира претендент, може и себе си да номинира. В комисията по оценяването влиза редколегията на списанието- към 50 души, измежду които учени, публицисти, писатели, лекари, спортисти, няколко Нобелови лауреати и един осъждан нарушител. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР