В Грузия днес се произвежда втори тур на изборите за

...
В Грузия днес се произвежда втори тур на изборите за
Коментари Харесай

Грузинците гласуват днес на втори тур на парламентарните избори

В Грузия през днешния ден се създава втори тур на изборите за еднокамарен парламент. Той ще се състои в 17 от 30-те едномандатни региона, осем от които са в столицата Тбилиси, съобщи ТАСС, представени от Българска телеграфна агенция.

Вторият тур е лишен от конспирация, защото опозицията отхвърли да взе участие в символ на противоречие с резултатите от първия тур. Въпреки това имената на кандидат-депутатите от опозицията ще участват в бюлетините и теоретично те може да бъдат определени. Освен това опозицията ще може да се откаже дефинитивно от мандатите след събирането на новия парламент.

Опонентите на властта приканват последователите си да не вземат участие във втория тур, само че в Грузия няма низък предел за изборна интензивност и изборите при всички случаи ще бъдат сметнати за годни.
Парламентарните избори в Грузия тази година за първи път са по системата 120/30, което значи, че 120 депутати се избират по пропорционалната система, а останалите 30 - по мажоритарната. Преди 73-ма депутати се избираха по мажоритарната система, а 77 - по пропорционалната. В мажоритарен регион побеждава претендентът, получил на 50 % от гласовете. Ако никой от кандидатите не реализира това, се провежда втори тур.

Според данните на Централната изборна комисия на първия тур ръководещата партия "Грузинска фантазия - Демократична Грузия " е получила 48,22 % от гласовете и е победила в 13 едномандатни региона. На второ място с 27,18 % остана опозиционният блок "Обединена съпротива "Силата е в единството ", чийто гръбнак е партия "Единно национално придвижване ", учредена от някогашния президент Михаил Саакашвили.

Сега "Грузинска фантазия " разполага със 73 мандата. За съставяне на държавно управление са нужни 76 гласа. Управляващата партия чака да завоюва в 17-те останали едномандатни региона и по този начин да получи 90 места.

Здравното министерство създаде дружно с ЦИК правила за произвеждането на изборите в конюнктура на зараза още при подготвянето на първия тур.
Изборните бюра ще бъдат отворени от 8.00 ч. до 20.00 ч. Право на глас имат малко над 3,5 милиона души.
ЦИК ще стартира да оповестява първите резултати към среднощ. На втория тур няма да има екзитполове.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР