В грубо нарушение на българското законодателство и регулаторни правила държавният

...
В грубо нарушение на българското законодателство и регулаторни правила държавният
Коментари Харесай

Продължават незаконните опити на ЕСО да присъедини обекти към електропреносната мрежа

В жестоко нарушаване на българското законодателство и регулаторни правила държавният електропреносен оператор ЕСО още веднъж упорства да се вършат изключвания на електроразпределителни уреди на ЕРП Север на територията на курортен комплекс Албена с претекст мнима профилактика. Въпреки заявената подготвеност на електроразпределителното сдружение да окаже подпомагане за обезпечаване на условия за работа напрегнат, от ЕСО упорстват за цялостно изключване на изводите. Целта е изключването да се употребява, с цел да се направи непосредствено присъединение към мрежата приблизително напрежение. Предложен е график и подпомагане от ЕРП Север за осъществяване на профилактиката „ напрегнат “. Предложенията обаче са отхвърлени без състоятелни причини.

Междувременно в общественото пространство от страна на „ Албена “ АД се популяризират погрешни изказвания. Фактите демонстрират, че курортният комплекс не е имал мрежа и преди неговата приватизация. Територията на к.к. „ Албена “ АД е част от лицензионната територия на „ Електроразпределение Север “ АД (ЕРПС), според постоянно издадена лицензия от ДКЕВР /понастоящем КЕВР/. През годините „ Албена “ АД се е снабдявала поетапно с констативни нотариални актове за благосъстоятелност за обособени детайли от разпределителната мрежа, построена на територията на курортния комплекс, които ЕРПС оспорва по правосъден ред. След приватизацията отчасти са построени и детайли от разпределителна мрежа за доставяне с електрическа сила на обособени обекти в курортния комплекс, които тук-там дублират оборудванията от разпределителната мрежа на „ Електроразпределение Север " АД. Други са разрушени, като всичко това е осъществено освен без координиране с ЕРПС, само че и без знанието или при експлицитното му противоречие за промени в схемата на разпределителната мрежа, а оборудванията са разграбени от к.к. „ Албена “ АД.

„ Електроразпределение Север " АД води правосъдни каузи за доказване на собствеността си върху обособени елементи от същата разпределителна мрежа, като основава собствеността си на правилата на законодателството, работило към построяването на оборудванията в к.к. Албена, и последвалите го нормативни актове, според които оборудванията, построени от Комитета по туризъм за електроснабдяване на курортен комплекс „ Албена “ АД са станали държавна общонародна благосъстоятелност – неразделна част от държавната електроразпределителна система и като такива не биха могли да бъдат включени в имуществото на приватизирано дружество.

По отношение на изказванията, че е естествена процедура огромните енергийни потребители да се причисляват непосредствено към ЕСО, ние от ЕНЕРГО-ПРО считаме, че това не е годно в случаите, в които на съответната територия има уреди, благосъстоятелност на ЕРП Север, посредством които се зареждат клиенти, които не са свързани с к.к. „ Албена “ и за които се прави систематизиране на сила от лицензирания оператор на територията на курортния комплекс. Ако курортът се причисли непосредствено към ЕСО, то ЕРП Север няма да може да извършва отговорностите си по отношение на тези клиенти и да даде качествена услуга. Междувременно към ЕРП Север има подадени 13 броя заявки за присъединение към мрежата на клиенти, които досега са били подотчетни, към оборудванията на КК Албена. Това постанова в допълнение насърчаване на мрежата.

Напомняме, че съгласно българското законодателство разпределението на електрическа енергия на приблизително и ниско напрежение е извънредно право на лицензираните за това компании ЕНЕРГО-ПРО, ЧЕЗ, ЕВН и ЕРП Златни Пясъци. „ Албена “ АД от години прави нелегално систематизиране на клиенти на тяхна територия, които се зареждат от тях и заплащат потребената електрическа енергия, измерена с подотчетни електромери. Според законодателството и нормативната уредба, Албена АД няма право да зарежда съществуващи или да причислява бъдещи обекти към разпределителната мрежа, намираща се в курорта. Фактите досега сочат, че Албена не употребява сила единствено за себе си, а я преразпределя на редица клиенти.

Електрическите уредби на територията на курорта не са благосъстоятелност единствено на Албена, в противен случай, несъмнено открито по правосъден ред е, че забележителна част от тях са благосъстоятелност на ЕРПС. В несъгласие на закона „ Албена “ АД унищожава уреди на ЕРПС – има 3 разрушени от тях трафопоста, построява паралелна мрежа от свои уреди, които замествайки тези на енергийното сдружение стават част от разпределителната мрежа на лицензионната територия на ЕПРС. Това се прави със съдействието на държавната компания „ Електроенергиен систематичен оператор “ (ЕСО).

ЕНЕРГО-ПРО чака след внасяне на сигнал по случая до българската и европейската прокуратура да се стигне до ефикасни правосъдни дейности в унисон с европейското право, което е извънредно време да бъде приложено и в този случай, с цел да не става необятната общност жертва на лобистки ползи.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР