В гръцкия парламент следващата сряда /22 януари/ ще се състои

...
В гръцкия парламент следващата сряда /22 януари/ ще се състои
Коментари Харесай

Гърция избира президент на 22 януари - подробности

В гръцкия парламент идната сряда /22 януари/ ще се състои първото гласоподаване за избирането на Екатерини Сакеларопулу за президент на Гърция, съобщи БГНЕС.
За да бъде Сакеларопулу определена за държавен глава на първото гласоподаване, тя би трябвало да получи 200 гласа от общо 300 депутати в Народното събрание, което значи, че в допълнение към 158 депутати от ръководещата " Нова народна власт ", тя ще се нуждае и от поддръжка от опозиционните партии.
През деня партиите в гръцкия парламент ще проведат съвещания, с цел да решат дали да гласоподават „ за “ или „ срещу “ Екатерини Сакеларопулу като нов президент на Гърция.
Ако тя бъде определена за държавен глава, това ще бъде първата жена отпред на Гърция в новата и най-новата история на страната. Досега постоянно президентите и министър председателите са били мъже. Нейното избиране не е доста несъмнено, макар че е издигната от ръководещата партия; в множеството случаи изборът на държавен глава е плод на компромис сред политическите сили.
В момента президент на страната е Прокопис Павлопулос. Преди него на този най-вече параден пост бяха:
1. Каролос Папуляс от ПАСОК, който беше отпред от страната от 2005 до 2015 година Той беше един от най-близките съратници на починалия социалистически водач и министър председател Андреас Папандреу и негов външен министър;
2. Константинос Стефанополис, който също изкара два поредни президентски мандата от 1995 – 2005 година Роден в град Патра, който се слави с това, че дава елита на десницата и армията в Гърция, Стефанополис беше определен за народен представител от Нова народна власт, само че по-късно се отдели, и през 1985 година сътвори партията Демократично обновяване. Той беше повдигнат за президент от партията „ Политическа пролет “ на някогашния външен министър и министър председател Андонис Самарас, който също се отдели от „ Нова народна власт “ през 1993 година поради противоречие с политиката на Атина по отношение на Македония. Това стана причина за рухването на държавното управление на обичания министър председател на гърците Константинос Мицотакис /1990-1993 г./. Ключова роля за избора на Стефанополус изигра съюзът сред ръководещата през 1995 година ПАСОК и националистическата партия на Самарас.
3. Константин Караманлис беше два мандата президент на страната от 1980 до 1985 година и от 1990 до 1995 година С неговото име се свързват всички триумфи на нашите южни съседи през втората половина на ХХ век, в това число приемането през 1979 година на страната в тогавашната Европейска общественост. Той има заслуга за превъзмогването на насъбраните с десетилетия проблеми в двустранните българо-гръцки връзки, поддържа другарски връзки с Тодор Живков. Караманлис е основател на една от двете съществени политически сили в страната, която ръководи и сега, - „ Нова народна власт “. Той е първият министър председател след рухването на хунтата на „ черните полковници “ през 1974 година и установяването на трайна народна власт в Гърция.
4. Христос Сардзетакис бе президент на Гърция от 1985 до 1990 година Консервативен политик, който стана президент с гласовете на ръководещите социалисти от ПАСОК по време на втория мандат на Андреас Папандреу /1981-1989 г./. Сардзетакис ще остане в историята като честния правист, който не се подаде на мощните на деня, и през 1964 година разкри кой стои зад убийството на известния политик, герой за безядрени Балкани, доктор и състезател, - Григорис Ламбракис през 1963 година в Солун. Убийството става причина за рухването на държавното управление на Константин Караманлис и е увод към диктатурата на „ черните полковници “. Сардзетакис е уволнен от хунтата. През 1969 година Костас-Гаврас направи кино лентата Z, в който описа историята на Ламбракис и Сардзетакис. Във кино лентата участваха най-големите звезди на френското и италианско кино. Ролята на лекаря пацифист бе изпълнена от Ив Монтан, а на младия Сардзетакис – Жан-Луи Трентинян. Лентата Z завоюва „ Оскар “ за задграничен филми и имаше огромен триумф в бокс офиса.
5. За доста къс интервал от няколко месеца държавен глава през 1985 година е Йоанис Алеврас.
6. Константинос Цацос, дълготраен политически сподвижник на Констанин Караманлис и член на „ Нова народна власт “, по специалност мъдрец. Той бе отпред на Гърция от 1975 до 1980 година
7. Михалис Стасинопулос е първият либерален президент на страната след рухването на хунтата и оповестяването на Гърция за президентска република. Той е член на „ Нова народна власт “ и ръководи единствено няколко месеца от 18 декември 1974 до 20 юни 1975 година След това се отхвърля от политическия живот.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР