В гръцкия град Солун се организира един от най-големите протести

В гръцкия град Солун се организира един от най-големите протести ...

Многохиляден протест в Солун в защита на името Македония.


В гръцкия град Солун се организира един от най-големите протести за последните две десетилетия. Недоволството е срещу използването на името Македония като част от названието на Република Македония.

На митинга се очакват над 50 хиляди души. Протестът ще започне от паметника на Александър Македонски, очакванията са целия площад да бъде пълен с хора, които да стигат до хотел Македония. Паралелно с този протест ще има такъв и на анархисти, техният ще е на няколко километра оттук, но това не е гаранция, че няма да се стигне до провокации.

Отон Яковидис е сред организаторите на протеста и се надява, че правителство ще спре преговорите със Скопие за разрешаване на спора за името на Македония. Бившият бизнесмен се определя като патриот и твърди, че зад митинга не стои политическа партия.

--> „Не сме готови да подарим нашата славна история на друга нация. Македония е Гърция, няма разлика”, казва Яковидис.

Журналистът Никос Иконому няма да протестира. Проблемите със съседните ни страни, можем да ги решим по друг начин, не е нужно да имаме конфликти с тях. Други са проблемите ни като финансовата криза например”, смята той.

Неслучайно протестът е организиран именно в Солун, тъй като градът е административен център на областта Източна Македония и Тракия в Гърция.

Преди 26 години половин милион гърци излизат пред паметника на Александър Македонски, отново за името "Македония".

Преподавателя по международни отношения проф. Спирос Лицас подчертава, че усилията на Скопие да се присъедини към НАТО и Европейския съюз са блокирани, заради спорът с името.

Медиите в Гърция разпространиха пет различна варианта за име на Македония, които се обсъждат на преговорите между двете страни. Всички съдържат думата Македония, а това не се харесва на гръцките граждани.

Очаква се въпросът за името да бъде обсъден от премиерите на двете страни на международния икономически форум в Давос следващата седмица.

Източник: btvnovinite.bg