В градския съд в Рошфор, Франция, на 4 юли се

...
В градския съд в Рошфор, Франция, на 4 юли се
Коментари Харесай

Съдят френски петел, кукуригал страшно

В градския съд в Рошфор, Франция, на 4 юли се състояха чуванията по делото против петела Морис, гражданин на село Сен-Пиер-д’Олерон с чисто минало и неосъждан преди, оповестява RFI.

Обвинението против петела-ответник е, че нарушава покоя на съседите. Граждански ищци са семейство Бирон, пенсионери с вила в селото. От изхода от този развой, гръмнал в цяла Франция и даже отвън рамките й /например, прочувствената публикация в Ню Йорк Таймс/, зависи прекалено много.

На везната е ориста на самия Морис, заплашен от възбрана да упражнява специалността си, или по просто да му затворят устата. Изтормозеното семейство от прилежащата къща твърди, че петелът пее прекомерно мощно и прекомерно рано. По гледище на съпрузите правосъден специалист още през юли 2018 година е посещавал курника в ранни зори и замервал равнището на шума, създаван от Морис.

Впоследствие семейство Бирон приложило „ досие “, документиращо децибелите на пернатото, което е и основа на делото против Морис. Собственичката му Корин Фесо признава, че тази просба към този момент й коства прекомерно скъпо. „ Тъй като е в положение на особена подтиснатост, може Морис в никакъв случай повече няма да запее, както преди “, показва опасения в. “Le Monde “.

Петелът обаче, макар упованията на тълпата от поклонници и медии, не се явил в правосъдната зала в Рошфор заради отмалялост, а ползите му пази юристът на стопанката му Жулиен Папино. Освен това, в поддръжка на „ актьора “ са се струпали и други птицевъди дружно с крилатите си екземпляри. По данни от AFP в правосъдната палата са засечени кокошката мадам Помпадур и петелът мосю Жан-Рене.

Агенцията оповестява, че мадам Помпадур и мосю Жан-Рене са оказали единствено безмълвна поддръжка на обвинения. Не е ли това обезпокоителен сигнал, че свободните по своята природа жители на курника са се подчинили на автоцензура? А какво ще стане при положение на неоправдателно решение? Няма ли това да постави началото на края на свободата на словото в 7-хилядното село Сен-Пиер д’Олерон, административен център на остров Олерон и след това и на целия остров, и по-нататък, и по-нататък – в цялата страна?

Но каквото и да се случи на следващия ден, към момента на остров Олерон не е анулирана свободата на словото, а глас в отбрана на подсъдимия петел извисиха представители на необятната френска общност. Петицията, въпреки в този случай да може да се назова Птиция, с апела „ Да спасим Морис, петел от остров Олерон “, е подписана от над 120 000 души.
Корин Фесо, самата известна в целия остров певица /макар към този момент да не е такава, както обичаният й Морис/, сътвори асоциацията „ Петлите на Олерон в яд “. В отбрана на ответника по делото се афишира и локалната изпълнителна власт.

Кметът Кристоф Сюйор през юли 2018 година е издал разпореждане, в което се акцентира селският темперамент на селото.
Кметът е постоянно затрупван с тъжби ту поради камбанния звън на локалната черква, ту поради шума на рибарските лодки. Според него процесът против Морис е освен това – това е идеологическа борба със притежателите на вили, които са си въобразили, че в селото от зори до мрак би трябвало да царува глуха буколическа тишина. И, видите ли, тези същите смятат, че галският петел е задължен да приглуши звука. Тези хора не могат да бъдат спрени, на следващия ден те ще тръгнат да постановат тишина на локалните, олеронските, известните по целия свят стриди.

Решението по делото против Морис би трябвало да бъде произнесено на 5 септември. Да се надяваме, че Темида няма да прояви кокоша слепота.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР