В градовете на САЩ протестиращите се сблъскаха с полицията заради

...
В градовете на САЩ протестиращите се сблъскаха с полицията заради
Коментари Харесай

Протестите в САЩ заради смъртта на Джордж Флойд ескалираха - сълзотворен газ след обстрел с камъни

В градовете на Съединени американски щати протестиращите се сблъскаха с полицията поради гибелта на невъоръжения афроамериканец Джордж Флойд в Минеаполис, заяви БГНЕС.
Един от четиримата някогашни служители на реда, уволнени във връзка със гибелта на Флойд, беше задържан ден по-рано. Протестиращите желаят да бъдат изправени пред съд останалите.
Властите обявиха, че Дерек Шовин е взет под стража. Именно той приложи техниката на задавяне против Флойд (сложи коляно на врата си), след което той умря.
Шовин е упрекнат в непредумишлено ликвидиране. Според законите на щата Минесота наказването за това закононарушение е до 25 години затвор. За други трима служители на реда следствието продължава.
Това обаче не спря митингите. Стотици хора се събраха във Вашингтон покрай Белия дом, който бе за малко блокиран в петък. Те желаеха правдивост във връзка със гибелта на 46-годишния Флойд. Размахвайки фотосите му, публиката скандираше: „ Не мога да вдишвам “. Това бяха последните думи на Флойд.
Демонстрации се организираха в доста щати. До яростни конфликти сред протестиращите и полицията се стигна в Лос Анджелис, Чикаго, Денвър, Хюстън, Луисвил, Финикс, Кълъмбъс и Мемфис.
Властите в Лос Анджелис оповестиха всички срещи в центъра на града за противозаконни и приканиха жителите да останат вкъщи.
В Атланта протестиращите направиха вандалски дейности против здания и подпалиха полицейска кола покрай щаб-квартирата на Си Ен Ен.
След няколко часа мирни митинги в центъра на Атланта, някои стачкуващи ненадейно прибягнаха до насилствени дейности, разрушиха полицейски коли, подпалиха една от тях. Тълпата също хвърляше бутилки по служителите на реда, скандирайки: „ Напускай работа “.
Според представител на полицията в Атланта минимум трима служители на реда са ранени. Няколко души бяха задържани.
Губернаторът на Джорджия Брайън Кемп сподели, че по искане на кмета Кейша Ботъмс, той вкарва изключителна обстановка в окръг Фултън, който включва Атланта, с цел да задейства до 500 бойци от Националната армия в Джорджия Грузия за отбрана на хората и имуществото.
В Далас полицията употребява сълзотворен газ, откакто попадна под обстрел с камъни.
Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп назова гибелта на Флойд ужасна. Той сподели, че е разговарял със фамилията на умрелия, наричайки ги „ страхотни хора “.
Протестите в градовете в Съединени американски щати последваха след няколко дни грабежи и палежи в самия Минеаполис. Още във вторник стотици хора стигнаха до кръстовището, където Флойд умря. В петък вечерта, по време на третата нощ на митингите в Минеаполис, беше запален полицейски сектор.
След това Тръмп написа в Туитър, че може да изпрати Националната армия в Минеаполис, в случай че протестите не спрат дотук: " Когато стартира плячкосването, стрелбата стартира. " Записът не беше заличен, той беше прикрит и сменен с думите: „ Този туит нарушава разпоредбите на Tуитър във връзка с прославяне на насилието “.
В петък следобяд, по време на размириците, бяха арестувани репортерът на Си Ен Ен Омар Хименес (също афроамериканец), както и членовете на неговия кино екип. Те предаваха онлайн за безредиците в града.
Макар Шовин е упрекнат в ликвидиране, протестиращите изискват и другите служители на реда, забъркани в гибелта на Флойд, да бъдат изправени пред съд.
Прокурорът на окръга Хенепин Майк Фрийман сподели, че „ чака обвинявания против тях “, само че не посочи какви. Действията против обвинения в убийството на Шовин са подхванати незабавно след приемане на доказателства, сподели той.
От своя страна генералният прокурор на Съединени американски щати Уилям Бар съобщи, че Министерството на правораздаването и ФБР организират лично следствие, " с цел да открият дали федералните закони за цивилен права са нарушени ". В същото време Бар назова видеото със задържането на Флойд „ ужасяващо “ и „ извънредно шокиращо “.
На 25 май колата на Флойд е спряна от служители на реда, които ревизират информация за потреблението на подправени банкноти. На Флойд е било подредено да излезе от колата. Според полицията той се е съпротивлявал на ареста.
" Служителите съумяха да сложат белезници на обвинения, след което видяха, че на него му е зле ", се споделя в изказване на полицията. Видеоклип, оповестен в Интернет, стартира още от момента, в който белият служител на реда ползва задушаваща техника, притискайки с коляно врата на арестувания. Във видео, направено от един от очевидците, се чува, че лежащият на земята Флойд повтаря: " Задушавам се! Задушавам се! "
 
Случаят провокира и сериозен спор сред Тръмп и Туитър, за който може да прочетете ТУК.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР