В градчето Роуз крийк, забравено от Бога някъде из Дивия

...
В градчето Роуз крийк, забравено от Бога някъде из Дивия
Коментари Харесай

Доброволната военна служба – от "Великолепнта седморка" до Валтер Калашников

В градчето Роуз крийк, забравено от Бога някъде из Дивия запад, безчинства тайфа. Рекетира, плячкосва и дави в кръв всеки опит за протест. В безизходицата си жителите му наемат шестима въоръжени мъже и опитния стрелец Крис, с цел да ги пазят в неравната борба. Това е историята, към която е съединен сюжетът на един от най-популярните уестърни - " Великолепната седморка ".

С няколко незначителни нюанса, горе – долу по този начин ще наподобява и резултатът от използването на новия Закон за частната охранителна активност, който влезе в действие предходната седмица. Той ще развърже ръцете на кметове в общини с дребни и отдалечени обитаеми места да наемат частни охранители. На пръв взор концепцията наподобява благородна. Но е двулична минимум по три аргументи.

Първо, тъй като отбраната на живота, здравето и собствеността на жителите е обвързване на Министерството на вътрешните работи. С насърчението, което получава от законодателя, то публично ще абдикира от отговорностите си и ще ги трансферира на опитния стрелец Крис и хората му.

Второ, без да е свършило работата си, Министерство на вътрешните работи е финансирано от изоставените жители през Държавния бюджет с 1.2 милиарда лева И още един път през локалните налози и такси, от които общините вършат дарения на полицията. Само за предходната година тяхната сума е към 2.2 млн. лева Сега жителите ще би трябвало да заплащат и трети път - за частни охранители, които страната сама ще им показва.

Трето, ограбваните, измъчвани и изплашени за живота си хора из периферията на страната най-вероятно ще станат жертва и на нова вълна от нагласени публични поръчки за избор на пазачите им. Практиката досега не два никакво съображение за вяра, че няма да се случи тъкмо това: държавните служители да насочат парите за частна защита към лоялни кметове по места, които да им ги връщат по-късно през също толкоз лоялни " превъзходни седморки ". Нищо, че съгласно новите опорни точки на ГЕРБ, корупцията е " виртуална ", нещо като " чувство " (по Лиляна Павлова), разнасяно от вестниците (по Владислав Горанов) и за това не може да се пипне, преброи или да се мери.

С други думи, вместо да се търсят комплицирани и рисковани трикове за източване на бюджета за вътрешна сигурност, от тук нататък той ще се отича напряко през публични поръчки за активност, вменена на Министерство на вътрешните работи по закон, само че към този момент делегирана на външни реализатори.

Бъдещите спечелили

Години наред страната не пожела да направи по този начин, че общинските структури, основани, с цел да обезпечават и опазват публичния ред и сигурност, да разполагат с запас и пълномощия, с цел да свършат работата си. И до ден сегашен те не могат да носят оръжие, да задържат и даже да ревизират документи за идентичност. Това, което ще се случи в този момент е, че за разлика от сътрудниците си, частните служители на реда ще носят оръжие, ще ревизират документи и даже ще могат да задържат по съмнение за незаконна активност.

С тези пълномощия, само че и при цялостната финансова и институционална поддръжка, която страната им е подготвила, бъдещите спечелили в търговете за охранителна активност на села и паланки мъчно ще устоят на изкушението да се трансфорат в рекетьори и " квазифеодални структури ", както основателно подозира политологът Стойчо Стойчев.

Бойци на свободна процедура

В историята за градчето Роуз крийг, съвсем изтребено от бандитски нападения, сподвижниците на стрелец Крис имат единствено няколко дни, с цел да обучат локалните по какъв начин да държат пушки и сами да влизат в стълкновение с неприятните. Целта е напълно прагматична – да опазят царевицата си, с цел да не умрат от апетит. Но мотивацията им е сантиментална - " the blaze of glory " (блясъкът на славата, от англ.). Звучи също като патриотичната фантазия на военния министър Красимир Каракачанов да реставрира наборната военна тегоба. Понеже това няма по какъв начин да се случи, напълно на време той се помири с компромиса– доброволна работа под знамената за " тези младежи, които по този начин са възпитани и имат предпочитание ".

В този си вид, откакто преминат шест или девет месечно образование по строева подготовка, осъществяване на команди, носене и потребление на оръжие, самоотбрана и неутрализиране на съперник, доброволците, които не проявят интерес към кадрова работа в армията, щели да попълнят нейния запас. Идеята на Каракачанов е за два набора годишно от по 1000 младежи. Т.е. след края на приключението им страната ще е произвела по към 2000 бойци на свободна процедура.

Според предлагането на министъра на защитата по време на образованието си доброволците ще получават заплата от към 600 лева Заедно с другите сметки по издръжката им те ще костват на страната близо 54 млн. лева на година (данните са на Министерството на защитата, отпреди няколко години). Тези пари ще излязат отново от сметката на тези данъкоплатци, обезумели от беднотия, беззащитност и издевателството на кърските разбойници.

След като обезпечи парите за кратковременна претовареност на доброволни донаборници, страната ще би трябвало да се погрижи и за базите, в които да ги забавлява с ролеви игри. Да, да, тъкмо с игри! Защото резултатът от изгърмяването на бюджетен запас за концепцията на Каракачанов може би ще придаде някакъв смисъл на наличието му в ръководството на страната, само че няма да реши проблемите с комплектоването на армията. Там се губят 2400 резервисти и 5500 професионални бойци, за чието образование са нужни години. Но има и още един проблем.

Срещу наем, несъмнено!

След 2000 година по данни на организация " Държавна благосъстоятелност на Министерството на защитата " броят на войсковите парцели с отпаднало предопределение надвиши 700. Става дума за стрелбища, гарнизони, казарми и хранилища. От тях към 350 трябваше да бъдат продадени на търг и евентуално множеството са към този момент частна благосъстоятелност. Други 350 военни парцела бяха дадени безплатно на общините, регионалните администрации или други държавни ведомства. Плановете за останалите предвиждаха те да бъдат сменени против жилища за офицерския състав на армията.

Колко от тогавашните казарми към момента са благосъстоятелност на Министерството на защитата и какъв брой от тях са годни за потребление, не е ясно. За това и въпросът, къде ще настани Каракачанов доброволците си, е напълно състоятелен.

Един вид е мотел " Козият рог " на съдружния му сътрудник Валери Симеонов в Малко Търново. Там напролет на тази година нощуваха служителите на реда, командировани за защита на южната граница, само че единствено той няма да свърши работа. Ще би трябвало да бъдат потърсени и притежателите на към този момент продадените военни парцели. Срещу наем, несъмнено.

Профилът на другите

Вероятността, юноша на 19 – 20 години с положително обучение и ясна визия за кариерата си да прахоса половин година в патриотично набиване по плаца, е прекомерно оскъдна. Така се избистря профилът на другите, които биха го създали – млади, криво-ляво образовани, без професионална подготовка, без хоризонт и затова подготвени да служат - в най-широкия смисъл на думата.

Селските охранителни армии, които страната ще финансира целево и изборно, ще имат потребност тъкмо от такова свежо попълнение. И това, вярвайте, ще е блестящият вид за реализацията на " тези младежи... ". Защото има и различен път.

Той води към ротите на налудничави герои като самопровъзгласилия се за подполковник Валтер Калашников, Българско национално опълчение " Шипка ", Войнския съюз " Васил Левски " и прочие полулегални паравоенни структури. След като с бездействието си страната разреши съществуването им, в този момент току – виж се оказало, че непринудено ще образова и редниците им.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР